Početna Vesti Izvodi iz matičnih knjiga od sada mogu da se dobiju u srpskim...

Izvodi iz matičnih knjiga od sada mogu da se dobiju u srpskim konzulatima

Izvodi iz matičnih knjiga mogu da se dobiju i DKP
Foto: MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije obaveštava državljane Republike Srbije koji borave u inostranstvu da izvode iz matičnih knjiga od sada mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

„Više nije potrebno da se angažuju agencije za pribavljanje izvoda, ovlašćuju rođaci i prijatelji ili podnosi zahtev za pribavljanje dokumenta preko diplomatsko-konzularnog predstavništva“, poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova

Izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga u DKP je moguće pošto predstavništva od nedavno imaju pristup Registru matičnih knjiga, odnosno jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana koja se vodi u elektronskom obliku.

Diplomatsko-konzularno predstavništvo može da izdaje izvode iz matičnih knjiga za bilo koje matično područje opštine u Republici Srbiji, odnosno grada, grada Beograda, kao i diplomatsko-konzularnog predstavništva, a na osnovu podataka sadržanih u Registru matičnih knjiga. Mogu se izdavati izvodi iz matične knjige rođenih, izvodi iz matične knjige venčanih i izvodi iz matične knjige umrlih. Takođe, mogu se izdavati i uverenja o državljanstvu bez obzira na mesto upisa u evidencije o državljanima Republike Srbije.

„Državljanima Republike Srbije na boravku u inostranstvu kojima je potreban izvod iz matične knjige neophodno je da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije radi dodatnih informacija u vezi sa podnošenjem zahteva za izdavanje potrebnog dokumenta“, stoji na stranici Ministarstva spoljnih poslova.