Početna Zanimljivosti Sećanje na Oliveru Marković

Sećanje na Oliveru Marković

Olivera Marković
Foto: arhiva FB Gromade Filmske

Na današnji dan 1925 rođena je Olivera Marković kao Olivera Đorđević, koja je preminula 2011.  „Kada se priča o njoj ne može se ništa staviti u okvir samo te dve godine početka i kraja, Olivera Marković je pojam trajne vrednosti i nosila sa sobom, a taj pojam je ostao i posle nje. Nije samo u pitanju glumačka ili pevačka strana u kojima je bila šampionka, da čak premestimo načas poslovni aspekt u drugi plan i fokusiramo se na jednu ženu uz koju reč gospođa tako prirodno dihtuje da je šteta što nemamo onaj britanski sistem titula, te da je zvanično mogla biti potpisivana kao „gospođa Olivera Marković“ i samim tim odvojena od subjektivnog priznanja koje i nije toliko subjektivno budući da je svi gledaju na taj način.

Jedna posve karakteristična i karakterna lepota u mladosti, ali nikad sama lepota nije bila u suvom fokusu nego to njeno dostojanstvo koje nije odbacivala ni kad je glumila mufljuze, pa iz tog razloga i kako je gomilala godine nijedan kvalitet je nije napuštao, već su samo nadovezivani jedan na drugi i sve je išlo u prilog toj čeličnoj ličnosti koja nosi breme i godina i iskustva i znanja bez jednog miligrama izgubljenog ponosa.

To je deo trajnih vrednosti koje možemo videti i danas, jednu deceniju otkako više nije tu, a možemo videti i bilo kada u budućnosti, jer snimljenog materijala fala bogu ima dovoljno. Tačno je 96 godina otkako je rođena – gđa Olivera Marković“, zapisano je o divnoj i slavnoj srpskoj glumici na Fejsbuk stranici Gromade Filmske.