Početna Događanja Kraj školske godine u srpskoj školi u Bremenu

Kraj školske godine u srpskoj školi u Bremenu

Program učenika Srpske dopunske škole u Bremenu
Foto: arhiva eparhijski sajt Nemačke

U hramu Svetog Georgija u Bremenu, u Nemačkoj, uz poštovanje epidemioloških mera, minulog vikenda održana je molitva blagodarenja na kraju školske 2020/2021. godine za učenike Dopunske škole na srpskom jeziku.

Nakon svečane molitve i poklonjenja krstu i ikonama, protojerej Saša Momirović obratio se prisutnim đacima, učiteljici, roditeljima i predstavnicima Srpskog kulturnog centra i čestitao im na uspešno završenoj školskoj godini i istakao važnost očuvanja maternjeg jezika, vere i kulture gde god se naš narod nalazio. Sveštenik je poželeo svima dobro zdravlje, dalje uspehe u učenju i lepo druženje u narednoj školskoj godini.

Učiteljica Slađana Dunjić – Fridrih izrazila je veliko zadovoljstvo zbog angažovanja, truda i postignutog uspeha svojih đaka, uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom kroz koju smo ove godine svi prošli. Zahvalila se crkvi, Srpskom kulturnom centru i roditeljima na podršci i uspešnoj saradnji.

Srpskom himnom Bože pravde, učenici su započeli prigodan program. Prisutni su čuli pregršt recitacija, priča o istaknutim srpskim istorijskim ličnostima kao i radove učenika koji su učestvovali na Literarnom konkursu na temu Moj jezik, moj svet – „Zašto učim srpski jezik“, koji je raspisala Ambasada Republike Srbije u Berlinu. Na veoma emotivan način učenici su iskazali svoje viđenje značaja maternjeg jezika. Opisali su srpski jezik kao most koji ih spaja sa korenima, vodi kroz sadašnjost i povezuje sa budućnošću, jer im je važno da ni njihova deca ne zaborave svoj jezik, veru i poreklo.

Na kraju programa, učenici su otpevali pesmu ,,Veseli se srpski rode“, posle koje su im uručene đačke knjižice i pokloni, preneo je eparhijski sajt Nemačke.

Divan program za kraj školske godine
Foto: arhiva eparhijski sajt Nemačke