Početna In Memoriam Sahranjen Miroslav Lazanjski

Sahranjen Miroslav Lazanjski

Novinar, komentator, pravnik Miroslav Lazanjski
Foto: arhiva MSP RS

Danas je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, sahranjen Miroslav Lazanski (1950-2021), srpski novinar, pravnik, vojni komentator i ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, koji je iznenada preminuo u utorak 3. avgusta u svom stanu u Beogradu.

Lazanski je izveštavao sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji…

Od njega su se danas na Novom groblju oprostili predsednik Republike Srbije, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, ambasador Ruske Federacije u Beogradu, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kapetan Dragan Vasiljković, kolege novinari i brojni poštovaoci.

Miroslav Lazanjski je poticao iz slovenačke porodice koja je bila lojalna ideji bratstva sa Srbima. Njegov otac inženjerski potporučnik Vladimir Lazanski je bio oficir Jugoslovenske kraljevske vojske. U logoru Jasenovac ubijeni su mu deda i stric. Njegova tetka Biljana Plavšić je bivša predsednica Republike Srpske.

Autor je osam knjiga, dva dokumentarna filma i deset televizijskih serijala. Intervjuisao je generalnog sekretara NATO, komandanta Varšavskog pakta, načelnika Generalštaba JNA i predsednika Sirije, a pre nekoliko godina je prisustvovao vojnoj paradi u Severnoj Koreji.