Početna Događanja Dve godine akcije Negujmo srpski jezik obeležene u ambasadi Republike Srbije u...

Dve godine akcije Negujmo srpski jezik obeležene u ambasadi Republike Srbije u Bernu

Pozorišna predstava glumaca iz Beograda izvedena za učenike Srpske dopunske škole u Švajcarskoj
Foto: arhiva B. Bukinac

U ambasadi Republike Srbije u Bernu nedavno je održana akcija Negujmo srpski jezik, koju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ambasada Srbije u Bernu već dve godine zajedno sprovode u Švajcarskoj. 

Ambasadorka Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković i dr Kajoko Jamasaki Vukelić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu
Foto: arhiva B.Bukinac

Skup je otvorila ambasadorka Republike Srbije u Bernu dr Snežana Janković. Ona je navela da je osnovni cilj Ministarstva kulture i informisanja i ambasade Srbije u Bernu da kroz sprovođenje ove akcije pomognu očuvanje jezika, pisma i kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda u rasejanju. Ambasadorka Snežana Janković je posebno naglasila da je veoma značajno što je akcija Negujmo srpski jezik posvećena pre svega deci školskog uzrasta.

U prepunoj dvorani srpske ambasade u Bernu okupili su se učenici Dopunske škole na srpskom jeziku sa čitave teritorije Švajcarske, zajedno sa njihovim roditeljima i nastavnicima koji ih podučavaju srpskom jeziku, kulturi, istoriji… Oni su uživali u dečijoj predstavi „Igranje rečima“, urađenoj po motivima iz srpskih narodnih bajki, u izvođenju Svetislava Buleta Goncića, Anite Stojadinović i Dušana Matejića, koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Beograda.

Glumac Svetislav Bule Goncić član je Odbora akcije „Negujsmo srpski jezik“
Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Poznati srpski glumac Svetislav Bule Goncić je član Odbora akcije Negujmo srpski jezik. On je podsetio, da je ova akcija pokrenuta pre četiri godine i to na nivou grada Beograda. Stupanjem na dužnost tadašnjeg gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića na mesto ministra kulture i informisanja, akcija Negujmo srpski jezik je podignuta na republički nivo. Goncić je ocenio, da je sprovođenje ove akcije u inostranstvu najbolji način da se strateški postavimo prema pitanjima našeg jezika i pisma kod srpskog naroda u rasejanju.

Profesorka dr Kajoko Jamasaki Vukelić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pesnik i književni prevodilac sa srpskog na japanski jezik, takođe je bila na promociji akcije Negujmo srpski jezik u Bernu. Ona je učenicima Srpske dopunske škole u Švajcarskoj na izvrsnom srpskom jeziku prenela poruku o značaju očuvanja maternjeg jezika u stranoj sredini. Profesorka dr  Kajoko Jamasaki Vukelić je govorila o lepoti i jedinstvenosti srpskog jezika i ćiriličnog pisma. „Vaš jezik je vaš zavičaj“ poručila je profesorka, koja skoro pune četiri decenije živi i radi u Beogradu.

Koordinatorka Srpskih dopunskih škola u inostrastvu pozdravlja prisutne
Foto: arhiva B. Bukinac

Koordinatorka srpskih dopunskih škola u inostranstvu Biljana Bukinac, koja se od septembra prošle godine nalazi na tom mestu, obratila se prisutnima u ime Ministarstva prosvete. Na kraju svečanosti nastavnici srpskih dopunskih škola u Švajcarskoj podelili su učenicima osmog razreda Uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu.