Početna Najave Naučni simpozijum povodom pola veka postojana SPC u Nemačkoj

Naučni simpozijum povodom pola veka postojana SPC u Nemačkoj

Foto: Eparhija diseldorska i nemačka

Srpska pravoslavna Eparhija diseldorfska i nemačka ove godine obeležava 50 godina postojanja. Od početka godine održan je niz proslava i svečanih manifestacija na više mesta u Nemačkoj, a nova je za i oko Vidovdana u Hanoveru. Od 28. do 30. juna organizuju se trodnevne svečanosti, u okviru kojih će biti održan naučni simpozijum (naučni skup teologa) pod nazivom “Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”.

Petak, 28. jun, svečana akademija i prijem u Hanoveru

U crkvi Svetog Jovana (Neustädter Hof- und Stadtkirche St. Johannis) u 18 časova biće održana svečana akademija povodom pola veka postojanja Eparhije u Nemačkoj. Pozdravnu reč imaće preosvećeni Episkop Diseldorfa i Nemačke dr Grigorije Đurić, i to po prvi put na nemačkom jeziku. Prisutnima će se obratiti i visoko preosvećeni Mitropolit Nemačke Avgustin iz Carigradske patrijaršije, preuzvišeni Pokrajinski biskup Hanovera Ralf Majster iz Evangelističko-luteranske crkve, potom preuzvišeni biskup Magdeburga dr Gerhard Fajge, kao i predsedavajući Ekumenske komisije nemačke biskupske konferencije i preuzvišeni biskup dr Nikolaus Švertfeger, vikarni biskup Hildeshajma.

Vladika Grigorije
Foto: Pera Tučev

Nakon pozdravnih govora episkopa, biskupa i kratkog muzičkog intermeca, preosvećeni vladika dr Grigorije Đurić će izlagati o teološkoj perspektivi Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj. Biskup Magdeburga dr Gerhard Fajge će sa druge strane održati predavanje na temu „Pravoslavlje i katolička crkva u Nemačkoj“. Nakon izlaganje planirana je diskusija u kojoj će učestvovati pastor Evangelističke crkve u Nemačkoj Voldemar Flake, biskup Gerhard Fajge i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović. Diskusije će voditi prof. dr Tomas Bremes sa Katoličkog teološkog univerziteta u Minsteru. Posle diskusija planiran je svečani prijem za sve goste.

Subota, 29. jun, naučni simpozijum u Hanoveru

U subotu je planiran naučni simpozijum pod nazivom “Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”. Održaće se u crkvenom centru Svetoga Save u Hanoveru (Mengendamm 16c, 30177 Hannover) od 9:15 do 19:30 časova.

Naučni savet simpozijuma sačinjavaju prof. dr Danijel Benga sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Minhenu, prof. dr Tomas Bremer sa Katoličkog teološkog fakulteta Univerziteta u Minsteru i prof. dr Martin Tamke sa Evangelističkog teološkog fakulteta Univerziteta u Getingenu.

Nedelja, 30. jun, sveta arhijerejska liturgija – služi vladika Grigorije

U nedelju, u 10 časova, u hramu Svetoga Save u Hanoveru (Mengendamm 16 c, 30177 Hannover) vladika Grigorije će služiti svetu arhijerejsku liturgiju, kojom će biti obeležen i ovaj veliki naučni skup Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj u okviru obeležavanja 50 godina postojanja eparhije.