Početna Kultura „Neposlušne misli“ – prva samostalna zbirka Žakline Marković Mitić

„Neposlušne misli“ – prva samostalna zbirka Žakline Marković Mitić

Žaklina Marković Mitić pesnik i pisac, autor romana „Između želje i razuma“, ovih dana je objavila zbirku pesama „Neposlušne misli“. To je njena prva samostalna zbirka. „Zbirka pesama Neposlušne misli sadrži 45 pesama. Dok sam radila na pripremi ove knjige bližio se moj 45. rođendan.  Iz tog razloga sam odlučila da broj pesama bude simboličan a neke pesme ostavljene su da sačekaju neku novu knjigu. Bez obzira što je prisutna stalna borba srca i razuma, a kroz pesme provejavaju preispitivanja – da li je tamo gde nas želje vode najbolji put i pravi put za nas, osnovna tema u zbirci je ljubav, koja je i osnovna tema ljudskog življenja“, istakla je Žaklina Marković Mitić za portal Rasejanje. info o svom delu i svojoj prvom samostalnoj zbirci.

Šarmantna, emotivna Žaklina, koja je puna empatije, voli i poeziju i prozu. „Kada je poezija u pitanju, smatram da je to esencija emocija, zato posle pročitane pesme jedina reakcija nikako ne bi smela da bude ravnodušnost. Volim pesme u kojima se oseti emocija. Volim da čitam, na mojim policama je veoma šareno: klasici, dela savremenih pisaca, poezija, zbornici raznih udruženja u kojima su i moje pesme objavljivane. Ako bih kao omiljenog pisca izdvojila samo jedno ime, onda to ne bi bio iskren odgovor, jer od trenutnog stanja čoveka, zavisi šta je u tom trenutku prava knjiga za njega, i šta je ono što će ga zainteresovati i dirnuti… Mogu da navedem, kao jednog od omiljenih, Miku Antića“, dodala je Žaklina.

Rodom je iz Leskovca, a od 1996. živi na relaciji Srbija Švajcarska. U tom krugu i stvara, crpeći teme iz sopstvenog iskustva u susretu različitih kultura. Njen prvi roman „Između želje i razuma”objavljen je 2015. i naišao je na sjajan odjek među čitaocima. Piše poeziju i prozu i zastupljena je u velikom broju zbornika i književnih časopisa. Član je Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i Udruženja slobodnih umetničkih duša – poezija 016.