Početna Događanja Dan državnosti Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu proslavljen uz učenike srpske škole

Dan državnosti Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu proslavljen uz učenike srpske škole

 Povodom Dana državnosti Republike Srbije,  u Ambasadi RS u Londonu održan je svečani prijem. Prijemu, koji je organizovala ambasada  Republike Srbije prisustvovao veliki broj zvanica. Učenici  Dopunske nastave na srpskom jeziku  dočekali su goste osmehom i pogačom kao simbolom tradicionalnog gostoprimstva.

Nakon intoniranja himni Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, prisutnima se obratila ambasadorka Republike Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović. U ime britanske Vlade, goste je pozdravio šef diplomatskog kora Alister Harison.

Na prijemu su bili prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom. Oni su razgovarali sa učenicima srpske škole o prazniku Sretenje i njegovom značaju u savremenoj istoriji Srbije, istorijskom značaju usvajanja Ustava kao temelja srpske državnosti  i proslavi Dana državnosti koji učenici doživljavaju kao posebnu svečanost posebno zbog mogućnosti da sami učestvuju u obeležavanju  i daju svoj doprinos. Učenici su iskazali svoje zadovoljstvo zbog mogućnosti da pohađaju nastavu na srpskom jeziku i time jačaju  pripadnost srpskom nacionalnom identitetu.

Učiteljica srpske škole u Velikoj Britaniji, Vida Milojković je zahvaljujući odličnoj saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Londonu, ambasadorkom Aleksandrom Joksimović, omogućila učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku Velikoj Britaniji, da dožive deo Srbije i na dostojan način obeleže ovaj značajni praznik.