Početna Događanja Poseta vladike Andreja eparhiji raško-prizrenskoj

Poseta vladike Andreja eparhiji raško-prizrenskoj

Vladika Andrej sa decom na Kosovu i Metohiji
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej boraveći nedavno na Kosovo i Metohiji posetio je i Prizrensku bogosloviju. Devedesetih godina prošloga veka bio profesor u njoj. On see tamo zajedno sa profesorima i đacima pomolio u školskom paraklisu za mir u Rusiji i Ukrajini.  U pratnji vladike bili su i novinari iz Austrije, koje je vladika pozvao da ga prate tokom njegovo posete KiM. Novinari su razgovarali sa rektorom Prizrenske bogoslovije, episkopom Teodosijem, profesorima i đacima. Govorilo se o životu i radu Prizrenske bogoslovije u njenoj stopedesetogodišnjoj istoriji, kao i o aktuelnoj situaciji, okolnostima i odnosu sa okruženjem.

Vladika je, kako smo pisali služio u manastiru Visoki Dečani, obišao je Orahovac, Veliku Hoču i Zočište. U Orahovcu su episkopa Andreja i goste iz Austrije deca dočekala pesmom. Vladika je sa noviranima tom priliko obišao i Srpsko pravoslavno groblje, pokazavši gostima, kako stradanje srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji još uvek traje. „Odsluživši pomen, okadivši grobove i polivši ih vinom vladika je kazao da je tužno što se rušenje grobova nastavlja i obećao da će novinari sa kojima je došao na KiM preko svojih medijskih kuća preneti deo istine koju su mogli za ovako kratko vreme da vide. On je rekao, što su i novinari potvrdili, da do naroda u njihovoj zemlji ovakva slika do sada nije stigla“ prenela je novinar i profesor srpskog jezika Olivera Radić.

U Velikoj Hoči poseta iz Austrije je zastala pred spomenikom ubijenim i kidnapovanim Srbima od 1998-2000. godine. Pročitana su imena nastradalih, koja su ispisana na spomeniku i prisutni novinari su mogli čuti samo delić priče o stradanjima Srba u orahovačkoj opštini.

Vladika Andrej je naglasio da je poseta imala za cilj da se austrijska javnost informiše o tome šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji. Novinari su se razgovarali sa domaćinima eparhije raško prizrenske i posetili i manastire Svete Arhangele, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Draganac. Takođe posetili su pojedina mesta gde žive Srbi i razgovarali sa ljudima.

Po rečima vladike Andreja, dolazak sa grupom austrijskih novinara iz različitih medijskih kuća na Kosovo i Metohiju je iniciran činjenicom da je godinama slušao vapaje vladike Teodosija pred Svetim arhijerejskim saborom, pred Patrijarhom da je situacija na Kosovu i Metohiji neizdržljiva i neprihvatljiva, da polako posustaju snage za unapređenje života i oporavak srpskoga naroda na ovim prostorima, za očuvanje svetinja i pre svega imovine srpskoga naroda.

Vladika Andrej na srpskom groblju na Kosovu i Metohiji
Foto: FB vladika Andrej