Početna Događanja Promocija nove zbirke pesama Jelene Kostić „Niz vodopad misli“ u Serbika kafeu...

Promocija nove zbirke pesama Jelene Kostić „Niz vodopad misli“ u Serbika kafeu u Švajcarskoj  

Nakon duže ali opravdane pauze prouzrokovane svima poznatim merama vezanim za okupljanja a prouzrokovana koronavirusom u prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u Švajcarskoj, minulog petka održano je prvo druženje u ovoj godini u okviru projekta Serbika- očuvanja srpskog jezika, pisma i kulture.

„Serbika kao projekat podržan od kantona Turgau i Kantonalne biblioteke postoji već dve godine- podrška kantonalnih vlasti i nastojanje da iako dobro integrisani u ovdašnji sistem zadržimo i očuvamo svoj jezik, korene i kulturu od neprocenjive je vrednosti. U proteklom periodu imali smo nekoliko književnih večeri, predavanja sa istorijskim temama, mini koncerte, veče posvećeno Desanki Maksimović ali i neformalna druženja a srećna sam što je ovu sezonu sa  promocijom svoje nove knjige otvorila Jelena Kostić, pesnikinja, član Udruženja pisaca Švajcarske ali i neko čiji je doprinos u samom stvaranju Serbike kao i celokupno angažovanje i zalaganje u napretku nemerljiv na čemu sam joj beskrajno zahvalna“, istakla je Dragana Zimonjić, idejni tvorac Serbike.

Deo prisutne publike
Foto: D. Zimonjić

Veče je počelo uz pozdrav, Jelena Kostić se zahvalila na izdvojenom vremenu svim prisutnim gostima a zatim su se ređali predivni stihovi iz nove zbirke pesama pod naslovom „Niz vodopad misli“.

„Ovo je moja treća knjiga po redu koja je dugo čekala svoju promociju. Kao prva „Na talasima osećanja“ i druga knjiga dečije poezije „Mali vragolani“ i ova treća knjiga štampana je u Kreativnoj radionici Balkan“, rekla je pesnikinja Jelena Kostić. Onda je dodala da je u ovoj knjizi uz jedan ozbiljniji pristup poeziji uspela da prenese ona najtananija osećanja koja postoje u duši žene pesnika a samim tim i približi svoje stihove svim ljubiteljima poezije i pisane reči. Pored velike ljubavi prema poeziji Jelena je i uspešna poslovna žena ali pre svega majka četvoro dece, koji su takođe ulepšali promociju mamine nove knjige. Anastasija i Sofija učenice muzičke škole izvele su nekoliko melodija dok je najstarija Milica recitovala stihove. Sin Dušan je bio u ulozi snimatelja a posebna podrška je kao i uvek bila od muža Dejana.

Ostatak večeri protekao je u prijatnom druženju i u nadi da će ovakvih večeri biti još puno u sledećem periodu.

Anastasija i Sofija su muzički podržale mamu, Milica kroz recitacije, a Dušan snimanjem filma
Foto: arhiva D. Zimonjić