Početna Zanimljivosti Dan Filozofskog fakulteta u Beogradu

Dan Filozofskog fakulteta u Beogradu

Foto: Vikipedija

Danas je dan Filozofskog fakulteta, koji je najstariji fakultet Univerziteta u Beogradu, čiji počeci sežu u 1838. godinu kada je aktom kneza Miloša u Kragujevcu osnovan Licej. Filozofski fakultet je danas moderna škola koja prati sve savremene tokove evropskog akademskog prostora.

Ima 255 saradnika u nastavi, a na njemu studira oko 6000 studenata na svim nivoima, od osnovnih do doktorskih studija. Nastava se odvija u okviru deset studijskih grupa – filozofija, sociologija, psihologija, pedagogija, andragogija, etnologija i antropologija, istorija, istorija umetnosti, arheologija i klasične nauke. Neke od studijskih grupa imaju tradiciju dužu od jednog veka i poznate su i priznate u svetu.

Filozofski fakultet je danas ne samo mesto na kome se odvija nastava i razvija nauka već i mesto okupljanja studenata, mesto na kome se održavaju tribine i sportska takmičenja, na kome se promovišu nove knjige i održavaju stručni i naučni skupovi, mesto na kome se polemiše i na kome se razvijaju ideje, piše na stranici ovog fakulteta, koji je izrodio mnoga poznata imena ne samo kod nas već i u celom svetu.