Početna Događanja U Cirihu održana osnivačka skupština Srpskog instituta u Švajcarskoj

U Cirihu održana osnivačka skupština Srpskog instituta u Švajcarskoj

U Cirihu održana Osnivačka skupština Srpskog instituta u Švajcarskoj
Foto: FB vladika Andrej

U Švajcarskoj, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Cirihu, proteklog vikenda osnovana je Osnivačka skupština Srpskog instituta u Švajcarskoj. „Novoosnovani Srpski institut  u Švajcarskoj je plod ranije zamišljene ideje da se osnuje jedna naučna ustanova koja će se baviti pitanjima nauke, kulture, istorije i umetnosti u kontekstu unapređenja srpsko-švajcarskih odnosa. Srpski institut je pravno samostalan, ali će se razvijati u saradnji sa Eparhijom austrijsko-švajcarskom, Ambasadom Republike Srbije u Švajcarskoj i Maticom srpskom iz Novog Sada” istaknuto je u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj. Tim povodom se svima prisutnima obratio video porukom predsednik Matice srpske, prof. dr Dragan Stanić i porukom akademik iz SANU, prof. dr Svetislav Božić.

Ideja je da se osnuje naučna ustanova koja će se baviti pitanjima nauke, kulture, istorije i umetnosti u kontekstu unapređenja srpsko-švajcarskih odnosa
Foto: FB vladika Andrej

Za počasnog predsednika Uprave izabran je vladika austrijsko-švajcarski Andrej, za predsednicu dr Joka Gordić sa još pet članova Upravnog odbora. Institut će imati pet odeljenja za: društvene i prirodne nauke, književnost (jezik i leksikografiju), umetnost (muzika, slikarstvo, vajarstvo, pozorište i folklor) i medije.

„Dr Saša Bjelić iz Šafhauzena je izabran od Uprave da vrši dužnost direktora instituta koji će u narednom periodu od 6 meseci da oformi koncept rada. Predstavnici kulturnih udruženja: Prosvjete, dr Čedomir Papović, Srpskog kulturnog saveza: Zvonko Jovanović, Miloš Damjanac, Boško Lopušina, i predsednik Saveza folklora: Nenad Milenković, predsednik udruženja Srpskih studenata na Ciriškom univerzitetu: Nikola Tomić, predstavnici Udruženja penzionera: Živorad Popov i Sreten Živković te nekoliko naših advokata i mladih naučnika na institutima u Švajcarskoj (koji su želeli da se njihova imena ne objavljuju) su svojim prisustvom podržali ovaj projekat”, dodato je u saopštenju Eparhije.

Vladika Andrej i protojerej stavrofor dr Miroslav Simijonović
Foto: FB vladika Andrej

Dr Srđa Trifković, profesor, publicista politički savetnik, analitičar i istoričar održao je predavanje na temu „Potrebe osnivanja naučnih ustanova u dijaspori radi poboljšanja položaja Srpskog naroda u današnjem svetu”. On je u izjavi za Novosti rekao da će aktivnosti Instituta biti usmerene na interakciju sa švajcarskim institucijama – univerzitetima, medijima, naučnoistraživačkim institucijama, državnim organima, nevladinim sektorom i dr. – o životu srpske zajednice u Švajcarskoj ali i srpskog naroda u svim njemu matičnim državama, uključujući istorijski kontekst geopolitičkih dešavanja kao i aktuelne društveno-političke prilike na Zapadnom Balkanu. Institut će da razvija program za postizanje ovih ciljeva kroz izdavačke projekte, konferencije, predavanja, nastupe u medijima i na društvenim mrežama.