Početna Vesti Patrijarhu Porfiriju uručen Orden Nikole Tesle

Patrijarhu Porfiriju uručen Orden Nikole Tesle

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar u ime ove fondacije uručio je Orden Nikole Tesle patrijarhu Porfiriju, u Patrijaršiji, u Beogradu.

Patrijarh Porfirije je izrazio zadovoljstvo što su mu Srbi koji žive daleko od matice u Americi uručili nagradu, kao i zbog toga što orden nosi lik Nikole Tesle. On je poručio da bi Tesla trebalo da bude inspiracija, pokretač i primer za sve koji su istoga roda i vere kao on, ali i za čitav svet.

Primajući Orden Nikole Tesle patrijarh je podsetio da je tokom ove godine nekoliko puta posetio  Smiljan, rodno mesto srpskog naučnika, kao i Medak, mesto gde je Teslin otac službovao kao sveštenik. On je naglasio da se ne može pobiti činjenica da je Tesla bio veliki naučnik i dobrotvor čovečanstva, ali da je jednako važno ukazati da je pravoslavni hrišćanin. „Moramo da osećamo odgovornost da čuvamo koliko možemo autentični Teslin lik, da probamo da ispravimo neku istorijsku nepravdu, a to je da Teslini zemni ostaci budu pohranjeni na dostojanstveno mesto, a ne da budu deo Muzeja”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da patrijarhu uruči Orden Nikole Tesle. On je podsetio da TNS od samog osnivanja ima dobru saradnju sa crkvom u Filadelfiji, kao i da su dva najvažnija projekta ove organizacije školski program na bazi Teslinih radova i projekat „Teslin narod”.

U okviru projekta Teslin narod sprovode se istraživanja u koje je uključeno 5000 Srba širom sveta. Glavna tema projekta je naći rešenje kako napraviti što bolje relacije između matice i rasejanja.