Početna Događanja U Bukureštu obeležen Dan primirja

U Bukureštu obeležen Dan primirja

Povodom godišnjice Dana primirja u Prvom svetkom ratu, ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević odao je počast i položio lovorov venac borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije u Međidiji.  Vence su položili i zamenik gradonačelnika Međidije, ambasadorka Češke Republike u Bukureštu Halka Kajzerova, predstavnici Ministarstva nacionalne odbrane i Garnizona opštine Međidija, Nacionalne asocijacije ratnih veterana Kraljica Marija, lokalne policije, žandarmerije i vatrogasaca, Asocijacije boraca, kao i građani Međidije, navela je Ambasada Republike Srbije u Rumuniji.

O kratkoj istoriji Spomen kosturnice kao pobedi prijateljskog srpskog i rumunskog naroda, govorio je ambasador Tomašević. U Spomen kosturnici u Međidiji, na mestu stradanja i sećanja, počiva oko 8.000 naših predaka, koji su 1916. godine, zajedno sa svojom rumunskom braćom, stradali boreći se kao dobrovoljci na frontu u Dobrudži. Spomen kosturnicu 1926. godine svečano su otvorila dva monarha i prijatelja, srpski kralj Aleksandar Karađorđević, suprug rumunske princeze Marije, i rumunski kralj Ferdinad, princezin otac, što simbolično svedoči o pobedi prijateljstva srpskog i rumunskog naroda.

Ambasador je u svom govoru odao počast i češkim borcima koji su stradali boreći se na Dobrudžanskom frontu, kao i dr Elsi Ingliš, koja je odlikovana Ordenom belog orla i Ordenom Svetog Save, i Bolnici škotskih žena, koje su dale nemerljiv doprinos lečeći vojnike u Dobrudži. Zahvalio je i rumunskim prijateljima što zajedno sa nama čuvaju sećanje na sve one koji su u borbama u Prvom svetskom ratu dali svoj život i čiji su posmrtni ostaci ostali da leže u bratskoj Rumuniji.

Foto: Ambasada Republike Srbije u Bukureštu