Početna Kultura Film „Leto kada sam naučila da letim”, najbolja koprodukcija u Hrvatskoj

Film „Leto kada sam naučila da letim”, najbolja koprodukcija u Hrvatskoj

Celovečernji igrani film „Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Andrića, nedavno je dobio godišnju nagradu „Oktavijan” za najbolji kooprodukcijski film u Hrvatskoj. Tako je odlučilo Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Osim toga, prošle sedmice ovaj film je otpočeo bioskopski život u Slovačkoj.

Film „Leto kada sam naučila da letim” realizovan je u koprodukciji „Sense Production”(Srbija), „Kinorama” (Hrvatska), „Art Fest” (Bugarska) i „Silverart” (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova „Kreativna Evropa” i „Eurimaž”. Scenario je napisala Ljubica Luković, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, a dizajner zvuka je Vladan Korać. Kostimografkinja je Momirka Bailović, a scenografkinja je Tajana Čanić Stanković.

Glumačku ekipu predvodi talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović.

„Leto” je bilo jedan od najvećih ovogodišnjih hitova u srpskim bioskopima sa gotovo 200 hiljada prodatih ulaznica u našoj zemlji, a osvojilo je i nagradu Evropske asocijacije filma za decu, koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu. Takođe, krajem godine film je dobio i novoustanovljena nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film.

Izvor: Filmski centar Srbije