Početna Događanja Slavni pesnik Matija Bećković svoj 80. rođendan proslavio sa gimnazijalcima u Valjevu

Slavni pesnik Matija Bećković svoj 80. rođendan proslavio sa gimnazijalcima u Valjevu

Torta za velikom Matiju Bećkovića u od učenika Valjevske gimanizije
Foto: Ana Zarić

Slavni pesnik i akademik Matija Bećković, omiljen kako u Srbiji tako i u rasejanju, tradicionalno već godinama, slavi svoj rođendan sa „svojim mladim školskim drugovima” u Valjevskoj gimnaziji. Tako je bilo i ovoga puta, kada je svoj veliki 80. rođendan proslavio na obeležavanju 149 godina postojanja Valjevske gimnazije. Ova obrazovna institucija, na koju su ponosni svi njeni đaci, a i većina Valjevaca, formirala je mnoga imena ne samo srpske istorije, kulture, nauke, politike i sporta, već i svetska, na koje su naravno svi Valjevci ponosni. Jedna takva ličnost je i Matija Bećković, koji je u Valjevskoj gimnaziji maturirao pre više od 60 godina. Na svoj veliki dan družio se sa učenicima Valjevske  gimnazije u biblioteci, uz pesmu, poeziju i ljubazan razgovor.

„Važno da čovek napreduje ” , jedna od poruka nekadašnjeg đaka Valjevske gimanizije Matije Bećkovića
Foto: Ana Zarić

„Postoji toliko gimnazija, toliko đaka i toliko pesnika, ali ja ne verujem da igde ima ovakva svečanost, na celom svetu”, istakao je Matija Bećković u svečanoj sali Valjevske gimnazije nakon duvanja svećica sa svojim „mladim školskim drugovima” u nedavno renoviranoj i moderno opremljenoj biblioteci Valjevske gimnazije. Direktor Predrag Peđa Jevtić je istakao za portal Rasejanje.info da mu je mnogo drago što đaci Valjevske gimnazije imaju mogućnost da se u svojoj kući, na neki način skoro „privatno“ druže sa velikim srpskim pesnikom“, koji ih vrlo poštuje i prilazi im kao sebi ravnima, što je za đake posebna motivacija. Upravo njih naziva svojim „mladim školskim drugovima” i uvek im uputi lepe poruke. Ovoga puta ona je glasila: „Ako imaš neki nerv i nagon da se nečim baviš, ako je nešto što više voliš nego bilo šta drugo, onda se nećeš nikada umoriti baveći se tim, a onda ćeš radeći i uspinjući se uz te lestvice uraditi nešto što ti se u početku činilo da za to nisi sposoban”.

On dodao da je „važno da čovek bude neka materija koja napreduje. Ima neko ko karijeru završi na maturi, na kojoj je bio briljantan, a ima onih koji se probude kasnije, tako da ne znamo šta sve spava u onima koji su na trenutak lošiji od drugih. Bilo je, razume se, i odličnih đaka koji su napravili velike podvige, ali su uočljivi bili oni najgori. Recimo, kada sam pisao tekst ’Trijumf najgorih đaka’, jedan od najgorih je bio Mića Orlović, ali je bio lep kao bog, igrao je košarku, a kasnije je bio najbolji spiker i voditelj”, ispričao je Matija Bećković svojim „mladim školskim drugovima”.

Ispred svoje slike u holu Valjevske gimanizije
Matija Bećković sa učenicama čuvene valjevske škole
Foto: Ana Zarić

Za Bećkovića, zgrada Valjevske gimnazije je najlepša u tom gradu. „Mi smo bili u školi sa druge strane Kolubare, u zgradi na Kosančićevom vencu koja je srušena, a na ovom mestu je bila osnovna škola. Ova zgrada, sa velikim i teškim vratima i sa karijatidama, mi je delovala impresivno kao Akropolj”, ispričao je gimnazijalcima veliki akademik u svom šaljivom stilu. 

Mladi gimnazijalci su se toplim rečima zahvalili slavnom i velikog pesniku na pažnji, divnim rečima i velikim porukama koje im je poklonio, kao i na poštovanju i želji i volji da svoj veliki dan proslavlja upravo sa njima u njegovoj i njihovoj školi i što je posebno za njih izdvojio vreme pored mnogih prijatelja koje ima.

Izložba učenika posvećena Matiji Bećković
Foto: Ana Zarić