Početna Vesti Evidentiranje srpskih državljana u konzulatima

Evidentiranje srpskih državljana u konzulatima

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić poručio je srpskim državljanima koji su u inostranstvu i koji žele da se vrate u svoju zemlju, da ako ne moraju, ne kreću ka Srbiji. On je naglasio, da svi koji dođu, bez izuzetaka će biti u karantinu u Moroviću. Ministar spoljnih poslova je mišljenja, da će ta mera dovesti do smanjenja broja ulazaka u Srbiju.

Ipak, određeni broj srpskih državljana je ostao u mnogim zemljama bez zdravstvene zaštite, para, stana… Uglavnom se radi o radnicima koji su bili na određeno vreme, onima koji su radili na crno ili koji su ostali bez posla. Pandemija je, takođe, pogodila određeni broj studenata i osoba koje su bili na lečenju u inostranstvu i koje sada žele da se vrate kući. Mnoge ambasade i generalni konzulati Republike Srbije izdali su saopštenja da rade na evidenciji državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u svoju zemlju. Prioritet su bolesni, učenici, studenti i poslovni ljudi. „Vlada Republike Srbije će pokušati da organizuje i letove prema još nekim gradovima u centralnoj Evropi ali i za SAD, gde ima mnogo srpskih studenata i poslovnih ljudi“, izjavio je ministar spoljnih poslova.

 „Vlada Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova su maksimalno angažovani da se što pre pronađe način i izvrši evakuacija naših državljana koji su se našli u državama koje su najveća žarišta korona virusa i koji su iscrpeli sve načine za povratak kući u Republiku Srbiju.

Naš prioritetni zadatak je da izvršimo vašu evidenciju, kako bi se znao tačan broj zahteva i pronašao adekvatan način za vaš povratak. Trenutno su zatvorene granice za prelazak do Republike Srbije zbog čega će, najverovatnije, biti potrebno organizovati vaš prevoz državnim avionima, uz dobijanje posebnih dozvola za sletanje na međunarodne aerodrome.

Zbog globalno komplikovane situacije, koja se menja iz minuta u minut, molimo vas da imate razumevanja da činimo sve što je u našoj moći da pomognemo izuzetno velikom broju naših državljana koji su se našli u ovakvoj situaciji. U svakom trenutku smo vam na raspolaganju i o svemu ćemo vas precizno obaveštavati”, stoji na raznim sajtovima srpskih konzulata i ambasada.

Svako, ko je pogođen, treba da dostavi svoje podatke najbližoj ambasadi ili konzularnom predstavništvu.

Potrebni podaci su:

Ime, prezime i godina rođenja

Pol

Jedinstveni matični broj

Mesto boravka u inostranstvu (nije neophodna kompletna adresa)

Kontakt telefon

Mejl adresa

Adresa prebivališta u Srbiji

Primer formulara srpskog konzulata u Štutgartu.