Početna Događanja Nedelja pravoslavlja u Štutgartu i Esenu

Nedelja pravoslavlja u Štutgartu i Esenu

Obeležena nedelja provoslavlja u Štutgartu
Foto: arhiva SPC Štugart

Nedelja pravoslavlja obeležena je u mnogih hramovima Nemačke gde se godinama okupljaju pravoslavni vernici. U Štutgartu hram Sabora Srba svetitelja bio je premali za sve koji su učestvovali u svetoj liturgiji. Okupio se veliki broj vernika, od kojih su se mnogi pričestili na početku Časnoga posta. Liturgiju u hramu Sabora Srba svetitelja je služio protojerej Stanko Rakić, uz sasluženje oca Petra Đukanovića iz Baden Badena.

O ovom prazniku, kako prethodnih godina, tako i ove, služeno je svepravoslavno večernje bogosluženje. Pored ovogodišnjih domaćina Grka, sa sveštenicima, horovima i vernicima, učestvovali su i predstavnici srpske, rumunske i etiopske pravoslavne crkve.

Moleban u Esenu
Foto: arhiva Eparhija Diseldorfsko-nemačka

U esenskoj parohiji, organizovan je moleban za pravoslavni  narod u Crnoj Gori. Tanja Božović i Lea Jovanovski povele su decu iz Pozorištanceta u šetnju po crkvi. Deca su nosila ikone u rukama. Njima su se ubrzo pridružili svi prisutni vernici, jednoglasno pevajući pesme. Poklik „Ne damo svetinje“, odzvanjao je crkvom Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Poruke poslate sa molebana bile su „Izgubiš li ljubav, izgubio si mnogo, izgubiš li veru, izgubio si sve“ i „Deco moja najpreče su vam svetinje“.

Na dostojanstven i miran način, Esen je poslao svoju poruku vezanu za dešavanja u Crnoj Gori, u nadi da će se mirnim putem, u duhu pravoslavlja, svi problemi rešiti.

Sa liturgije u hramu Svetih Srba svetitelja u Štutgartu
Foto: arhiva SPC