Početna Događanja Pijanistkinja Jasmina Kulaglić iz Pariza dobitnik priznanja „Vizantijski mozaik”

Pijanistkinja Jasmina Kulaglić iz Pariza dobitnik priznanja „Vizantijski mozaik”

Jasmini Kulaglić uručena prestižna nagrada belgijskog muzičkog magazina „Kreščendo” za zvuk, libreto, repertoar i interpretaciju kompozicija Svetislava Božića na kompakt disku „Vizantijski mozaik”
Foto: arhiva J. Kulaglić

Beograđanka Jasmina Kulaglić, koncertna pijanistkinja i profesorka klavira, već više decenija živi i stvara u Parizu. U gradu svetlosti je poznata po svojim nastupima, na kojima oduševljava ljubitelje ozbiljne muzike. Za svoj uspešan i divan rad nedavno je dobila posebno priznanje belgijskog muzičkog magazina „Kreščendo” za zvuk, libreto, repertoar i interpretaciju kompozicija Svetislava Božića na kompakt disku „Vizantijski mozaik”.

„Ciklus, koji je Jasmina izvela na albumu ’Vizantijski mozaik’ čini devet kompozicija posvećenih pravoslavnim manastirima na Balkanu i odlična je mešavina inspirisana vizantijskim improvizacijama, ali i tradicionalnim srpskim pesmama”, preneo je svoje impresije Karlo Šrajber, kolumnista ovog renomiranog magazina, koji prati dešavanja u oblasti klasične muzike. On je naveo, da je oduševljen originalnošću, kojom ove kompozicije povezuju duhovnost Zapada i Istoka, a posebno snažne emocije su kod njega probudila „Metohijska pojanja”, „Poslednja ljubav u Carigradu” i „Konji svetog Marka”.

Jasmina Kulaglić za klavirom – na koncertnom podijumu
Foto: arhiva J. Kulaglić

Šrajber je dodao, da slušaoci Božićevih kompozicija, u izvođenju pijanistkinje Jasmine Kulaglić, mogu osetiti „sav užas rata i bombardovanja Beograda 1999. godine (‘Posle jednog rata sa malo nade kroz kišu’) ali i emocije nade, ljubavi i mira (‘Sećanje predaka’)”.

Kompletan utisak ovom CD-u daje i naslovna strana, na kojoj se nalazi freska Beli anđeo, deo kompozicije „Mironosice na Hristovom grobu”, crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa iz 13. veka, zadužbine kralja Vladislava, unuka Stefana Nemanje. Zanimljivo je, da je prvi satelitski prenos video signala između Evrope i Amerike 1963. godine sadržao sliku Belog anđela, kao simbol mira i hrišćanske poruke o ljubavi, veri i nadi. Ista slika je, pored slika Kineskog zida i čovekovog osvajanja Meseca, poslata u svemir kao poruka planete Zemlje nekim mogućim vanzemaljskim civilizacijama.