Početna Događanja Proslavljena hramovna slava u Braunau u Austriji

Proslavljena hramovna slava u Braunau u Austriji

U Branau u Austriji proslavljena je parohijska slava. Praznovanje hramovne slave Svetog apostola i evangeliste Marka u Braunau otpočelo je sa prazničnom večernjom službom koju je služio jerej Andrej Živković uz sasluživanje protođakona Romana Fišera iz Beča. Nakon službe narodu se obratio nadležni paroh objasnivši im značaj nastupajućeg praznika.

Sutradan, 08. maja na sam dan Sv. apostola i evangeliste Marka, verni narod se okupio kako bi dočekao svoga Arhipastira. Posle svečanog ulaska u hram, koji je zbog praznika bio naročito lepo ukrašen, otpočela  je hramovna proslava. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko – švajcarski g. Andrej uz sasluživanje jereja Dalibora Petrića, paroha u Sankt Peltenu, jereja Andreja Živkovića, nadležnog paroha i protođakona Romana Fišera iz Beča. Lepoti bogosluženja doprinela je pevnica pri hramu kojom je ovoga puta dirigovao protojerej – stavrofor Petar Pantić iz Beča. Apostol je pročitao doktorant Milan Kostrešević iz Berna koji je bio u pratnji Episkopa. Verni narod okupljen na ovaj veliki praznik oko svoga Arhipastira pridržavao se svih epidemioloških mera koje je predvidela Republika Austrija.

Sveta arhijerska liturgija u Branau
Foto: FB vladika Andrej

U svojoj besedi Episkop je izneo slovo o Sv. apostolu Marku koji je prvi napisao jevanđelje – radosnu vest o životu, radu, smrti i vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista. Pohvalio je revnost i rad ove male crkvene zajednice koja se iz godine u godinu sve više izgrađuje.

Nakon molitve osveštana su slavska znamenja na radost svih prisutnih. Kumovi ovogodišnje slave bili su porodice Gligorić, Bojić i Stevanović iz Althajma. Dok se kumstva za sledeću godinu prihvatila Milunka Bojić iz Braunaua. Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i šef konzularnog odeljenja Republike Srbije u Salcburgu Dejan Udovičić.

Svi aktivno uključeni u život ove mlade zajednice kao braća i sestre su doprineli da i ova dvodnevna duhovna i molitvena svečanost, pri našem svetom hramu, sve prisutne prihvati sa puno ljubavi. Otvorena srca, okupljenih pri hramu Svetog Marka u Braunau, otvaraju vrata svetog hrama, sa verom da će prisutni pozvati svoje srodnike i prijatelje da priđu i dovedu svoje mlade na izvor pravoslavne duhovnosti koja hrani, čuva i brani sve nas u dijaspori, piše na Fejsbuk stranici vladike Andreja.

Slavski obred – ovogodišnji kumovi su bile porodice Gligorić, Bojić i Srevanović
Foto: FB vladika Andrej