Početna Događanja Mali Luka čuva teško bolesnu sestru Lanu – bratsko-sestrinska ljubav koja nema...

Mali Luka čuva teško bolesnu sestru Lanu – bratsko-sestrinska ljubav koja nema granica!

Porodica Lazarević iz sela Kutleša kod Leskovca
Foto: HO Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija Srbi za Srbi pokrenula je još jednu akciju. Ovoga puta pomoć za porodicu Lazarević iz Kutleša kod Leskovca. Petoro dece porodice Lazarević žive u teškim uslovima, roditelji su bez posla, sa njima je i baka. Primaju socijalnu pomoć ali više od polovine od 30.000 dinara odlazi na lekove i lekarske preglede trogodišnje Lane, koju čeka transplantacija jetre. Zahvalnost svima koji mogu da se uključe i pomognu ovu porodicu.
Prenosimo i tekst humanitarne organizacije Srbi za Srbe o teškim uslovima za život ove porodice.

Mnoge su se pesme ispevale i knjige napisale kako bi se objasnila bratsko-sestrinska ljubav. U domu porodice Lazarević iz Kutleša kod Leskovca imali smo priliku da svedočimo o ljubavi koja nadilazi sve ono što smo do sada videli.

Nedugo nakon rođenja, maloj Lani (3) dijagnostikovana je ciroza jetre, za koju su doktori rekli da je transplantacija moguća kada napuni tri godine. Nekoliko udruženja pokrenulo je humanitarnu akciju kako bi se novac prikupio jer je potrebna velika suma pošto će se operacija, najverovatnije, raditi u Italiji.

Luka (8) godina se ne odvaja od Lane (3) koja treba da ide na transplataciju jetre
Foto: HO Srbi za Srbe

Čekajući operaciju u nadi da će se sve dobro završiti, malu Lanu čuva brat Luka (8).

„Svi smo uz Lanu i želimo da ozdravi, kao jedini brat trudim se da budem uz nju najviše” – rekao nam je na početku razgovora Luka, dok ga je sestra grlila. I zaista bliskost koju smo osetili između sestre i brata, i Lanin osmeh za trenutak nam je skrenuo pažnju sa veoma teške situacije u kojoj porodica živi.

 Igor i Ljiljana odgajaju i Petru (16), Aleksandru (13) i Sanju (10). Sa njima živi i baka Gordana. Njih osmoro živi u kući punoj vlage, nedovršenog sprata, bez funkcionalnog kupatila, veš mašine i svega onog što je svakoj porodici potrebno za normalan život.

 „Muž i ja ne radimo, a od prihoda imamo socijalnu pomoć i dečiji dodatak u iznosu od 30.000 dinara. Nažalost, zbog bolesti ćerke polovina novca ide za njene lekove i preglede, pošto se Lana leči u Tiršovoj. Pored toga, imamo oko 40 ari okućnice, plastenik i nekoliko hektara zemlje, pa sadimo povrće za naše potrebe” – rekla nam je majka.

Veliki problem Lazarevići imali su sa strujom, kada su nekoliko meseci živeli u mraku. Zbog teškog života nisu uspevali da plate račune, pa je dug trenutno oko 350.000 dinara. Snašli su se za struju, ali dug je ostao. „Strašno je bilo tih nekoliko meseci, pogotovu jer je bila zima. Deca su učila nad svećom, petoro dece je bilo veoma uplašeno. Uspeli smo uz pomoć dobrih ljudi da napravimo kupatilo, koje nismo imali, ali nam fali još hidrofor i septička jama kako bi bilo funkcionalno i kako se deca ne bi više kupala u koritu sa vodom koju zagrevamo na šporetu” – objašnjava nam otac Igor sa koliko problema se ova porodica suočava.

Nerazdvojne sestre: Sanja, Petra, Aleksandra i Lana
Foto: HO Srbi za Srbe

 Zbog problema sa vidom i sluhom, otac teško dolazi do posla, pa uglavnom nadniči kada ima priliku. Kako nam kaže, traktor bi mu dosta olakšao jer deo zemlje je pod šumom, pa bi mogao da seče drva, a i da pomaže drugim ljudima za naknadu.

 Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju pomoći porodici Lazarević! Lana, Luka, Petra, Aleksanda i Sanja zaslužuju da u najtežim trenucima budemo uz njih i pomognemo koliko možemo.

Donacije se mogu uplatiti preko linka humanitarne organiazcije Srbi za Srbe.