Početna Događanja Poseta igumana oca Rafaila vojnom groblju u Mauthauzenu

Poseta igumana oca Rafaila vojnom groblju u Mauthauzenu

Ispred spomen-ploče Srbima umrlim u logorima Mauthauzena u Drugom svetskom ratu
Foto: eparhija austrijsko-švajcarska

U programu sedmodnevnog boravka igumana manastira Podmaine mitropolije crnogorsko-primorske jeromonaha Rafaila Boljevića eparhiji austrijsko- švajcarskoj, otac iguman je na sa svojom pratnjom posetio logore u Mauthauzenu. Najpre je paroh lincki protojerej-stavrofor Dragan Mićić sa ocem Igumanom i njegovim bratstvom posetio Spomen obeležje Logor Mauthauzen iz Drugog svetskog rata, gde je istaknuta spomen-ploča Srbima umrlim u logorima Mauthauzena u Drugom svetskom ratu. Usledio je obilazak čitavog kompleksa nekadašnjeg logora smrti. Najpotresnija je bila poseta zloglasnom zdanju gde su nacistički lekari vršili medicinske eksperimente nad zarobljenicima u logoru, piše eparhija austrijsko-švajcarska.

Poseta savezničkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata
Foto: eparhija austrijsko-švajcarska

Oni su takođe posetili i savezničko vojno groblje iz Prvog svetskog rata sa srpskom spomen-kapelom Srpskih Novomučenika, u selu Rajfendorfu u blizini Mauthauzena gde počiva preko 8.000 srpskih vojnika, oficira i civila koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije u zarobljenički logor Mauthauzen kroz koji će do 1918. proći oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.

„Posle razgledanja novoukrašene kapele sa freskama majstora đakona Nikole Lubardića iz Beograda, otac Iguman je pozvao sve na molitvu i na pomen napaćenim i postradalim Srbima u vojnom logoru 1914-1918. U svojoj besedi otac Rafailo je istakao značaj novopodignutog hrama Srpskih Novomučenika kojima sveštenici redovno vrše pomene i pale sveće jer ovo strašno mesto broji preko 8.000 poginulih Srba, znači čak i više nego u nekim drugim mestima u Austriji gde su naseljeni živi Srbi. Otac Rafailo nije krio svoje veliko divljenje zbog novopodignutog hrama jer je hram izrađen po najprikladnijim arhitektonskim rešenjima i ukrašen najlepšim freskama koje oslikavaju jedinstvo neba i zemlje, naročito potresne scene iz života u logoru onog vremena”, istaknuto je u eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

Ispred spomen kapele Srpskih novomučenika
Foto: eparhija austrijsko-švajcarska