Početna Događanja U Minhenu učenici Srpske škole iz Bavarske svečanom akademijom obeležili Vidovdan

U Minhenu učenici Srpske škole iz Bavarske svečanom akademijom obeležili Vidovdan

Generalni konzul Božidar Vučurović sa nastavnicama
Foto: arhiva Srpska škola u Bavarskoj

U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Minhenu minulog vikenda održana je Vidovdanska akademija učenika Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Bavarskoj.  Preko 200 osoba prisustvovalo je ovom lepom događaju. „Aktiv nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Bavarska sačinio je bogat program gde su deca srpske dopunske škole, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, recitovala vidovdanske pesmice, pevala pesmice o Kosovu, a i roditelji su takođe bili vrlo aktivni na Akademiji. Roditelji su se nesebično angažovali te su pomogli oko postavke ozvučenja, trpeze, stolova i zabavnih aktivnosti za decu”, istakla je nastavnica Aleksandra Cvetković. Ona je dodala, da su nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Ivana Đurić i Branka Stanojević sastavile su bogat program u kome su učestvovala deca dopunskih škola na srpskom jeziku iz Bavarske. Učestvovala su deca iz dopunskih škola na srpskom jeziku iz Minhena, Nirnberga, Erlangena, Rozenhajma, Ingolštata i Pasaua.

Foto: arhiva Srpska škola u Bavarskoj

„Vidovdan, narodni, verski u nekim trenucima istorije i državni praznik srpskog naroda i njegove države. U nekim krajevima devojke su se na ovaj dan umivale vodom od trave vidovčice, u nekim iznosile svu devojačku spremu da se vidi, a na Kosovu i Metohiji narod je verovao da na Vidovdan u gluvo doba noći sve vode na Kosovu poteknu crvene kao krv”, podsetila ja nastavnica Aleksandra Cvetković na ovaj običaj. „Ovaj datum, koji za pravoslavni srpski narod ima veliku simboliku i na koji su se, osim Kosovske bitke, odigrali i drugi značajni događaji, obeležavan je u različitim vremenima, sistemima i epohama. Svaka od proslava Vidovdana bila je slika vremena i ljudi koji su ga činili, ali je Vidovdan i pored svega ostao simbol opstanka pravoslavnog srpskog naroda na balkanskim prostorima i šire”, istaknuto je na Akademiji.

Foto: arhiva Srpska škola u Bavarskoj

Sve prisutne u konzulatu u Minhenu pozdravio je generalni konzul Božidar Vučurović. Naglasio je da su deca naše blago i da malo naroda ima ovakav dan. Istorijski, duhovni, zavetni, kulturni i saborni. „Vidovdan je sočivo koje sabira u sebi sve što je sveto, svetlo i čestito bilo u našem narodu pre Kosova i koje iz sebe širi i rasipa svetlonosne, svetonosne i čestite zrake na sav naš narod”. Ovim rečima započeo je program koji je vodila Jovana Škorić Brajović, majka učenica iz Minhena. Zatim je učenica, Ana Isaković, iz Minhena na violini odsvirala pesmu „Tamo daleko“.  Posle ove numere mališani su počeli sa recitalom. U programu su deca zajedno otpevala  pesmice: „Sini jarko sunce sa Kosova“, „ Oj Kosovo, Kosovo“ i „Najlepša je zemlja moja“. Svako dete je ispred sebe imalo napisano svoje ime i mesto odakle dolazi. Učenica, Ana Isaković je solo pevala pesmu „Vidovdan“, a ostali mališani su je pratili u refrenu.

Foto: arhiva Srpska škola u Bavarskoj

„Nastavnice su se posebno zahvalile zahvalnicama koje su uručile konzulima, udruženjima, klubovima, sveštenicima i svim ljudima  koji su nesebično podržali naše dopunske škole na srpskom jeziku i pospešile vaspitno-obrazovni rad u inostranstvu. Nakon priredbe svi gosti su pozvani da se počaste bogatom trpezom i osveže pićem. Druženje između roditelja i dece je nastavljeno u dvorištu Generalnog konzulata u Minhenu. Do sledećeg Vidovdana neka nam bude svima na pameti: „Vidovdan je zenit nad našim glavama, ali i temelj pod našim nogama!”, dodala je nastavnica Aleksandra Cvetković.

Foto: arhiva Srpska škola u Bavarskoj