Početna Događanja Održana promocija romana Mome Kapora Una u Evropskoj biblioteci u Rimu

Održana promocija romana Mome Kapora Una u Evropskoj biblioteci u Rimu

U organizaciji Evropske biblioteke u Rimu i Ambasade Republike Srbije u italijanskoj prestonici nedavno je predstavljen roman Una srpskog književnika i slikara, Mome Kapora. Sala Evropske biblioteke je bila prepuna, što i ne iznenađuje s obzirom da je ovo jedno od najčitanijih dela Mome Kapora. Događaj pod nazivom „Ljubav u doba jugoslovenskog socijalizma” okupio je veliki broj italijanske publike kao i predstavnike srpskog rasejanja u Rimu, kojima su čitani odlomci romana.

Brojnu publiku na promociji pozdravila je otpravnik poslova Ambasade Srbije Tatjana Garčević, koja se ovom prilikom zahvalila Evropskoj biblioteci, domaćinu događaja koji učestvuje u radu Eunik Roma, mreže ambasada država EU i italijanskih institucija kulture,  u programskoj celini posvećenoj predstavljanju dela evropskih pisaca. Izdavač Dijego Gvida izrazio je veliko zadovoljstvo što je njihova izdavačka kuća po prvi put objavila na italijanski jezik delo značajnog srpskog pisca.

Sa promocija romana Una u Rimu
Foto: Ambasada Srbije u Rimu

O romanu Una  govorili su  profesor sociologije sa Univerziteta Sapijenca Luka Alteri, koji je delo stavio u širi socijalni i politički kontekst Jugoslavije sedamdesetih godina prošlog veka, pisac i prevodilac Tijana Đerković koja je dala osvrt na ovo delo, kao i na značajni književni opus Mome Kapora koji je bio izuzetno poznat u bivšoj Jugoslaviji. Događaju je prisustvovala i ćerka Mome Kapora, slikarka Ana Kapor, koja je sa publikom podelila neke od dragocenih ličnih momenata iz života pisca. Prevodilac Ana Marković govorila je o počecima saradnje sa italijanskom izdavačem, o finansijskoj podršci za prevod koji je projekat dobio od Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i o jeziku i književnom stilu Mome Kapora, prenela je Ambasada Srbije u Rimu.

Deo prisutnih u Evropskoj biblioteci u Rimu
Foto: Ambasada Srbije u RImu