Početna Kultura Sećanje na Timotija Džona Bajforda

Sećanje na Timotija Džona Bajforda

Na današnji dan, 5. maja 2014. godine u glavnom gradu Srbije preminuo je britanski režiser, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji. Postao je po režiranju dečjih serijala Neven, Poletarac, Babino unuče, Metla bez drške, Nedeljni Zabavnik.

Rodio se 25. jula 1941. godine u mestu Solsberi u Ujedinjenom Kraljevstvu na jugu Engleske. Detinjstvo je proveo na farmi i hteo je da bude učitelj sve dok se nakon jedne predstave nije zaljubio u pozorište. Završio je londonsku Akademiju dramskih umetnosti, i u sedmoj godini rediteljske karijere na BBC-ju dobio zadatak da u koprodukciji sa Televizijom Beograd napravi dečju emisiju. U Beogradu je upoznao Milu Stanojević, i nije se vratio na Ostrvo.

1971. preselio u Jugoslaviju, gde je nastavio da piše i režira dečje televizijske programe tokom 1970-ih i 1980-ih kada je razvijao obrazovni program Radio-televizije Beograd (današnji RTS).

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine. Dobio je početkom 2013. nacionalnu penziju Republike Srbije. Dobitnik je priznanja Stefan Prvovenčani 2013. godine. Kada je 1. aprila 2010. proslavio 50 godina umetničke karijere otvorena je izložba fotografija Radost u 100 slika.

Bio je prevodilac. Godine 2006. posle 40 godina rada sa decom, pridružio se Dečjem kulturnom centru Beograd, gde je pisao i vodio programe, učio decu engleski i prevodio . Napisao je i objavio Autoportret trilogiju, završio kolekciju od sedam kratkih priča pod nazivom „Zlatni svećnjak”. Njegovo ime je takođe povezana Banjičkom šumom po tome što se 1980-ih zalagao za to da ona dobije posebnu zaštitu zbog velikog broja slavuja i drugih vrsta ptica koje gnezde u toj šumi.  Više godina je bolovao od raka, ali ga to nije sprečavalo da se bavi prevodilačkim radom.

Kako navodi Vikipedija Timoti Džon Bajford nema svoju ulicu u Beogradu, ali zato njegovo ime nosi jedna šuma. Inicijativu za promenu naziva Banjičke šume u Bajfordovu šumu podneli su Zorica Bajford, supruga Timotija Bajforda, građani i drugi subjekti 4. februara 2015. godine. Preimenovanje je odobreno 4. maja 2015. godine. Odlukom Skupština grada Beograda područje Banjičke šume od 15. septembra 2015. godine je zaštićeno područje – spomenik prirode „Bajfordova šuma”. Površina zaštićenog područja je 40 hektara, osam ari i dva kvadratna metra.