Početna Kultura U Čačku otvoren Muzej poezije

U Čačku otvoren Muzej poezije

U gradskoj biblioteci Vladislav Petković Dis u Čačku u sklopu završnih svečanosti jubilarnog 60. Disovog proleća svečano je otvoren Muzej poezije. Otvaranje Muzeja poezije deo je programa Prve nacionalne prestonice kulture, sa idejom da se poezija i pisana reč približi mlađim generacijama.

Otvorena je nova  bibliotečka celina, jedinstvena ne samo u Srbiji nego i u regionu, posvećena novom načinu vrednovanja i slavljenja poezije, kao i čuvanja i promocije kulturne baštine vezane za pesništvo i pesnički izraz.

Foto: Ministartvo kulture

Prva postavka posvećena je srpskom pesništvu 20. veka u fondovima čačanske biblioteke autorke Olivere Nedeljković. U postavci ovog jedinstvenog Muzeja poezije izdvojene su i od zaborava sačuvane ne samo vredne, retke knjige najistaknutijih srpskih autora 20. veka, već i lični, za njihovu poetiku važni predmeti od kojih neki odražavaju navike, a drugi hobije majstora pisane reči.

U Muzeju su osim knjiga izloženi i artefakti, kao i brojni rukopisi.  U Galeriji Biblioteke predstavljena je i retrospektivna izložba 60 Disovih proleća Poezijom do besmrtnosti,  autora Tijane Bežanić.

Izvor: Ministarstvo kulture RS