Početna Događanja Srbi u Bordou obeležili Vidovdan uz prijatelje Francuze

Srbi u Bordou obeležili Vidovdan uz prijatelje Francuze

U francuskom gradu Bordou već četiri godine postoji Francusko-srpsko udruženje, na čijem čelu je danas Sanja Petrović. U ovom udruženju su pored predstavnika Srba se nalaze i Francuzi pošto ima dosta mešovitih (francusko-srpskih) brakova.

Udruženje Francusko-srpsko prijateljstvo Bordo je uspelo da za kratko vreme srpski narod predstavi u vrlo lepom svetlu kod domaćina, koji nakon raspada Jugoslavije i nije imao lepo mišljenje o Srbima. Uprkos koroni i periodu izolacije Srbi u Bordu su svoje sugrađane upoznali sa mnogim lepim srpskim događajima i običajima. Obeležavanje velikih verskih praznika, književne večeri, kulturne večeri, prikazivanje film Dara iz Jasenovca i mnogobrojna muzička okupljanja samo je deo aktivnosti koje je ovo udruženje imalo.
Poslednje je bila proslava Vidovdana u crkvi koju Srbi koriste i koja je otvorena samo subotom i nedeljom. Služi francuski pop Alan, koji je pravoslavac a Sanja Petrović se zalaže da dođe i srpski sveštenik. O svešteniku Alanu svi imaju samo reči hvale. Ipak bi pojedini voleli da tu bude i sveštenik sa našeg govornog područja, jer se sve odvija na francuskom jeziku. U blizini Bordoa u mestu Lektur se nalazi i muški manastir Saint Gèny koji je u posedu Srpske pravoslavne crkve. Po rečima predsednice Petrović u manastir dolazi dosta Francuza, Italijana i Portugalaca, koji su primili pravoslavlje, a stalni posetioci su i naši vernici. Inače naša crva poseduje ovaj manastir od 1985. dok je vladika Luka bio na čelu ove eparhije.

Srpska zajednica u Bordou u toku obeležavanja Vidovdana
Foto: S. Petrović

Od septembra bi zvanično trebala da počne sa radom i Srpska dopunska škola, koja se organizuje pri Ministarstvu prosvete. „Za sada imamo 16 đaka i profesorku, što je dovoljno za početak. Nemamo još folklorni ansambl ali očekujem da će se kroz školu i on oformiti. Inače mi ovde imamo i naše profesore na univerzitetima, imamo dekana na Prirodno matematičkom fakultetu u Bordu… ima nas dosta. Ima i dosta potomaka mešovitih porodica sklopljenih posle Prvog svetskog rata… Upravo zbog svih nas a i zbog stanovnika Bordoa, sa kojima živimo smo organizovali proslavu Vidovdana. Objasnila sam im koji ovaj praznik ima za nas, zašto ga slavimo i zašto ćemo ga i dalje slaviti. Bila je to divna prilika da ukažemo i na aktuelnu patnju i na stradanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji, o čemu se vode ne govori. Trudili smo se da u najboljem svetlu prikažemo značenje ovoga praznika i mislim da smo u tome uspeli”, istakla je Sanja Petrović.