Početna Događanja Manifestacija „Srbija u mom srcu” održana u Ambasadi Srbije u Moskvi

Manifestacija „Srbija u mom srcu” održana u Ambasadi Srbije u Moskvi

Tradicionalna umetnička smotra „Srbija u mom srcu” održana je nedavno, po 13. put u velikoj sali ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Nastala po ideji prevodioca Ilje Čislova, manifestacija je usmerena ka promociji srpske poezije i kulture, naročito među učenicima osnovnim i srednjih škola u Rusiji, kao i studentima. Tokom dva dana oko stotinu mladih ljudi je recitovalo, pevalo i govorilo na srpskom jeziku, dok su u ambasadi izloženi i likovni radovi na srpske teme.

Gostima iz Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, pedagozima, nastavnicima, umetnicima, duhovnicima i deci, obratio se pozdravnim slovom ambasador Srbije u Rusiji Momčilo Babić. On je istakao da ovakvo interesovanje mladih iz različitih gradova širom jedne velike zemlje, svedoči o brižljivom negovanju prijateljstva dva bratska naroda. Dodao je da su istorija i kultura Srba i Rusa vekovima isprepletane, te da ovakvi skupovi garantuju da te veze imaju budućnost, jer se su u dobrim rukama mladih, talentovanih i pametnih dečaka i devojčica, koji neguju ljubav prema bratskoj Srbiji od malih nogu, zahvaljujući trudu njihovih posvećenih nastavnika koji su najzaslužniji za redovno održavanje festivala. Ambasador Babić se zahvalio svim učesnicima, organizatorima i dobrotvorima manifestacije i naglasio da će ambasada uvek podržavati i biti domaćin ove kvalitetne svečanosti, koja je postala i njena tradicija i obeležje u Moskvi.

Foto: Ambasada Srbije u Moskvi

Stihove Zmaja, Rakića, Desanke Maksimović recitovali su mnogi mališani, a najmlađa dobitnica priznanja bila je šestogodišnja Violeta Kalinjina iz Jekatarinburga. Svi učesnici dobili su prigodne zahvalnice, a u vestibilu ambasade, ukrašenom dečijim likovnim radovima, upriličen je prijem sa ambasadorom Babićem. Učešće u manifestaciji koju organizuje moskovsko Društvo rusko-srpskog prijateljstva i Udruženje književnika Rusije, uzela su i deca koja pohađaju srpsku Dopunsku školu pod okriljem Ministarstva prosvete Republike Srbije. Među mnogobrojnim vokalno-instrumentalnim grupama i muzičkim umetnicima istakao se i nastup sastava Žute kruške iz Moskve, koji neguje tradicionalno srpsko pevanje.

Izvor: Ambasada Srbije u Moskvi