Početna Kultura Knjiga Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim dostupna i u...

Knjiga Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim dostupna i u Švajcarskoj, na nemačkom jeziku

Delo sprske književnice za decu Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim (2015), koje je prevedeno na mnoge jezike i po kome je snimljen istoimeni film, „doletelo je i u Švajcarsku”. Od sada ono može da se kupi i u švajcarskim knjižara na nemačkom govornom području. Delo je prevela Mari Alperman, a izdala ga je izdavačka kuća Tulipan Verlag iz Nemačke. Pored knjige izdavačka kuća Tulipan Verlag objavila je i u Švajcarskoj i u Nemačkoj audio izdanje.

Knjiga Leto kada sam naučila da letim (2015) dobila je prestižne nagrade: Neven, Srebrno Gašino pero, Dositejevo pero, Plavi čuperak, Mali princ i dr. Roman ušao je u katalog minhenske Internacionalne biblioteke za mlade White Raven kao jedna od dvesta najboljih knjiga za decu 2016. godine. Po knjizi je napravljena i pozorišna predstava.

Po istoimenog delu Leto, kada sam naučila da letim snimljen je i film, koji je takođe pobrao mnoge nagrade, a jedna od njih je i da je proglašen za najbolji evropski film za decu na filmskom festivalu BUFF u Malmeu. Tada je žiri obrazlažući svoju odluku istakao da je kvalitet filmova koji su se takmičili kategoriji je bio veoma visok. „Nije bilo lako odabrati najbolji, ali je odluka koju smo doneli jednoglasna. Pobednički film se izdvojio toplinom, šarmom, humorom, lakoćom koja nije odisala površnošću, već dobrim raspoloženjem i snažnom porukom za decu i mlade. Očarani smo kompleksnošću i uverljivošću likova, mešavinom realizma i naleta mašte, a pre svega sjajnom glavnom ulogom koja je srce ovog filma Presrećni smo što je Nagrada Evropske asocijacije filma za decu pripala filmu Leto kada sam naučila da letim”.

Jasminka Petrović je autorka preko 30 knjiga za decu i mlade. Radila je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Huper, Politikin Zabavnik) i uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Takođe je bila je urednica tinejdžerske emisije na radiju. Uključena je u različite programe i projekte koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo.

Njene knjige su dobile brojne nagrade i prevedene su na više od 25 jezika. Pored Leta kada sam naučila da letim, među najpoznatijim njenim knjigama su: 35 kalorija bez šećera, Kaži teti dobar dan, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Bonton, Seks za početnike, 100 lica stolica, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu i mlade u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Po romanu O dugmetu i sreći napravljena je pozorišna predstava, a po motivima knjige snimljen je film Zlogonje.
Jasminka Petrović inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom. Veliku podršku dobija od porodice, rodbine i prijatelja. Voli jesen, more i vetar.