Početna Događanja SPOJI isporučio preko 330 knjiga Istraživačkoj biblioteci u Jasenovcu

SPOJI isporučio preko 330 knjiga Istraživačkoj biblioteci u Jasenovcu

Predstavnici Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) predvođeni Jovanom Tomićem, sekretarom SPOJI, i mr Vladimirom Vlajićem, jednim od osnivača SPOJI i pokretača Austrijske službe sjećanja u Srbiji minule subote posetili su manastir Jasenovac u Slavoniji. Primio ih je i domaćinski ugostio episkop pakračko-slavonski Jovan, koji ih je upoznao sa obnovom manastira koja je vidljiva na svakom koraku.

Oni su poklonili 330 knjiga o Drugom svetskom ratu za Istraživačku biblioteku manastira Jasenovac, koju je protekle subote osveštao patrijarh srpski Porfirije. „Većina knjiga je na nemačkom jeziku, manji deo na srpskom, nekoliko izdanja je na engleskom i italijanskom, a iz biblioteke je potvrđeno da je ovo do sada najvrednija i najveća donacija knjiga što nas posebno raduje”, istakli su u članovi SPOJI.  Ukupna vrednost ovih većinom novih, ali i polovnih i elektronskih, knjiga je preko 6.000 evra. Od toga je SPOJI sa 3.620 evra namenski skupljenih donacija kupio nove knjige, dok su ostatak donirali Medijski centar Odbrana Vojske Srbije, Austrijska akademija nauka, Gradski arhiv grada Inzbruka, izdavačke kuće u Austriji i Nemačkoj, istoričari, kao i pojedinci iz Austrije i Srbije.

„SPOJI je akciju skupljanja knjiga uz blagoslov Episkopa Jovana pokrenuo 27. januara 2023. godine na Međunarodni dan sećanja na Holokaust i skupljao ih je sve do 20. avgusta 2023. kada se navršilo 45. godišnjica od upokojenja Diane Budisavljević (rođ. Obekser), a uručio ih je uoči 13. septembra kada je praznik Svetih Novomučenika Jasenovačkih”, naglasili u ovoj humanitarnoj organizaciji, zahvaljujući kojoj je kod nas obnovljeno lik i deli čuvene heroine Diane Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata, sa svojim timom spasila 15.536 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. 3254 deteta su umrla, a preko 12.000 je preživelo rat. Ona je spavala pretežno srpsku decu. Takođe predstavnici SPOJI su se izborili kod Senata grada Inzbruka da na spomen ploči na rodnoj kući Diane Budisavljiević stoji da je ona pretežno spavala srpsku decu za vreme NDH.

Foto: SPOJI Inzbruk

„Biblioteka se nalazi u obnovljenoj zgradi nekadašnje Srpske narodne škole u neposrednoj blizini mesta gde je bio koncentracioni logor smrti Jasenovac u kojem je stradalo nekoliko stotina hiljada ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma. Cilj je da postane jedinstveni istraživački centar na prostoru bivše Jugoslavije gde će knjige o Drugom svetskom ratu, Holokaustu, Porajmosu, Genocidu nad srpskim narodom, Diani Budisavljević i drugim temama vezanim za Drugi svetski rat, biti besplatno na raspolaganju istraživačima”, istakli su u saopštenju članovi SPOJI.

Tokom boravka u Jasenovcu gosti iz Inzbruka mogli su da vide fresku Diane Budisavljević u crkvi Svetog Ilije u mestu Mlaka nedaleko od Jasenovca gde je za vreme NDH takođe stradao srpski narod. U ovoj crkvi se svake godine 22. aprila obeležava sećanje na stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Posle Jasenovca predstavnici SPOJI su se zajedno sa episkopom Jovanom i đakonom Milanom uputili ka Pakracu, gde su za tamošnju biblioteku u Vladičanskom dvoru isporučili nekoliko knjiga koje za temu nemaju Drugi svetski rat. Episkop Jovan im je pokazao dvor, koji je u svojoj istoriji više puta oštećen. I dan danas se vide tragovi rata kako na dvoru tako i na Sabornoj crkvi prekoputa, ali se oba objekta vredno obnavljaju što je vidljivo i što nas veoma raduje. Pakrac je jedan grad od izuzetnog značaja za pravoslavne Srbe, jer se u njemu nalazi jedna od najbogatijih biblioteka na zapadnom Balkanu, kao i neka od najstarijih srpskih i stranih pisanih dela. Sutradan u nedelju predstavnici SPOJI su prisustvovali svetoj liturgiji u manastiru Jasenovac gde je služio otac Luka uz prisustvo značajnog broja vernika kako iz neposrednog okruženja, tako i iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije.

„Ovom prilikom se SPOJI još jednom od srca zahvaljuje svima koji su učestvovali u akciji sakupljanja knjiga, kojom je učinjen još jedan značajan korak protiv zaborava!”, naglasili su mladi članove ove humanitarne organizacije.