Početna Događanja Poruke mira, ljubavi i tolerancije poslate iz Beča

Poruke mira, ljubavi i tolerancije poslate iz Beča

Miodrag Jakšić iz Beograda i Dmitrij Burago iz Kijeva, koji su u mesecu septembru putovali kroz 18 država i govorili stihove u 26 gradova, u sredu 20. septembra 2023. godine,  gostovali su u Beču. U okviru njihovog „Peoetskog karavana” oni su govorili svoje stihove u Zajednici srpskih klubova, u organizaciji Austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Karadžić. „Svoje stihove su, vrlo inspirativno, recitovali iz knjiga „Drži se sunca” i „Kraj”. Na ovoj pesničkoj večeri, učestvovali su, između ostalih: Svetlana Matić, Zorica Vitomirov, Nataša Pajković, Nevena Džaja, Dragan Perišić, Katarina Kaća Stević, Zorica Mitić, Goran Jović, Dragica Mitić, Biljana Stojičević, Vesna Blagojević, Mirjana Rab, Jadranka Stanojević i Milorad Stojanović”, istakla je prof. Svetlana Matić, glavni organizator ispred ASKD Vilhemina Mina Karadžić.

Jakšić i Burago su prisutnima ispričali, kako su došli na ideju da putuju i promovišu poeziju. „Tako su 4. septembra 2023. godine nastupom kod spomenika Aristotelu, u centru Soluna, započeli ovaj zanimljiv poduhvat, gde su svojim nastupima u bibliotekama, kulturnim centrima i izdavačkim kućama, se setili velikih evropskih književnika i govorili poeziju u rodnim kućama: Ivana Vazova u Sofiji, Fernanda Pisoa u Lisabonu, Federika Garsija Lorke u Granadi, Antoan De Sent Egziperija u Lionu, Hermana Hesea u Kalvi, Franca Kafke u Pragu, Milana Kundere u Brnu”, istakla je prof. Svetlana Matić. U svim navedenim zemljama koje su obišli, njima su se priključivali lokalni poetski stvaraoci, uz svoje stihove na „jeziku poezije”. Miodrag Jakšić je podvukao da će se  „Pesnički karavan” završiti gde je i započet u Solunu, kod spomenika Aristotelu, gde će mu „podneti izveštaj” gde su sve bili i sa kime su se družili”. Poznato je da je grčki filozof Aristotel sastavio prvi esej o poeziji, pod nazivom „Poetika”, pa su ova dva stvaraoca upravo iz tog razloga, započela svoju „poetsku misiju” ispred njegovog spomenika u Solunu.


Foto: arhiva S. Matić

Prof. Svetlana Matić je, pozdravljajući prisutne, istakla da su Miodrag i Dmitrij krenuli iz Soluna, kao i Braća Ćiril i Metodije, „slovenski apostoli”, u svojoj prosvetiteljskoj i vizionarskoj misiji i da ovim skupom ASKD Vilhelmina Mina Karadžić obeležava i proslavlja 1160 godina Slovenske pismenosti i kulture, uz pomoć Uprave za saradnju za dijasporu i Srbe u regionu. Takođe je, uz saglasnost prisutnih poetskih stvaralaca, poslata jasna poruka mira, ljubavi i tolerancije svim narodima sveta i ljubiteljima književnosti, ma gde oni živeli. Napomenula je da je Društvo koje vodi, prošle godine organizovalo prvi ovakav skup, pod nazivom „Poezijom za mir” i da će se takvi susreti književnika, održavati svake godine.

Namera Jakšića i Buraga je da, nakon svojih „poetskih putešestvija”, pod sloganom „Poezija bez granica,  objave knjigu na srpskom i ruskom jeziku,  u kojoj će biti zastupljene pesme svih učesnika i naprave filmski zapis, kao uspomenu na ovaj nesvakidašnji poduhvat, a sve u cilju promovisanja poezije i povezivanja književnih poslenika.

Miodrag Jakšić (1969) je beogradski pisac, rukovodilac Umetničke grupe i izdavačke kuće „Arte”, autor više od 20 poetskih knjiga, za koje je nagrađivan u zemlji i svetu. Aktuelna je njegova dvojezična englesko-srpska knjiga pesama „Drži se sunca”.

Dmitri Burago (1968) je kijevski pisac, autor devet poetskih zbirki, urednik tri poetska i filološka časopisa i vlasnik izdavačke kuće. Potiče iz ugledne porodice i radi kao predavač na Kijevskom pedagoškom univerzitetu, gde predaje svetsku književnost.

Ovaj zanimljiv pesnički susret, bio je pun radosti, emocija i razmene pozitivne energije. Svetlana Matić je poznatim književnicima uručila Zahvalnice za podršku u radu Društva koje vodi. Na skupu su, između ostalih prisustvovali: Bojana Šećerov, savetnica u Stalnoj misiji Republike Srbije pri Oebs-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, novinarka i kulturna poslanica Vera Marjanović, Siniša Maksimović, ispred KUD Branko Radičević, bečki glumac Milinko Ametović Beganović, osnivač glumačke grupe Gastarbajteri i Dragutin Petković, bečki aktivista pri ZSK u Beču. 

Takođe je upoznala prisutne da će izložba o Mini Karadžić, čiji je autor, a koju je dizajnirao Dušan Borisavljević, koji je svojim kamerom i zabeležio ovaj zanimljiv susret pisaca,  biti svečano otvorena 1. oktobra 2023. godine, u Tekelijanumu, u Budimpešti, u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture”, a na poziv Srpske pravoslavne Eparhije budimske.

Zanimljivo je istaći da su Miodrag Jakšić i Dmitrij Burago posetili, u okviru svoje turneje i jednu bečku osnovnu školu i družili se sa đacima, u kojoj prof. Svetlana Matić predaje maternji jezik. Učenici su sa oduševljenjem slušali poeziju, a autorima poklonili svoje crteže, nastale u interaktivnoj radionici i druženju. Za uzvrat su dobili autograme i obećanje autora da će ponovo doći u Beč i posetiti njihovu školu.