Početna Događanja U Beču održana još jedna tribine Prosvjete, kojom je obeleženo 12 godina...

U Beču održana još jedna tribine Prosvjete, kojom je obeleženo 12 godina postojanja tribine „Susreti i razgovori”

Protekle nedelje u sali crkve Svetog Save u Beču, članovi, prijatelji i simpatizeri SPKD Prosvjeta Austrija tribinom pod nazivom „Rodoljublje ili samoporicanje – očuvanje duhovnosti ili nestajanje” obeleženo je 12 godina postojanja prosvjetinine tribine „Susreti i razgovori”.

Gosti poslednje tribine bili su prof. dr Zoran Avramović i Živorad Ajdačić. Ajdačić je predstavio rad Kulturno prosvetne zajednice Srbije. „Profesor Zoran Avramović je govorio o toj osobenoj pojavi u našem društvu – preziru prema običnom narodu i mržnji prema svojoj državi. Avramović jasno razlikuje kritiku države i društva, koju smatra legitimnom i potrebnom, od aktivnog propagandnog rata protiv interesa sopstvene nacije. Taj rad protiv vlastite zajednice ima često razarajuće dejstvo jer se ne očekuje i budi negativne emocije, posebno u našem narodu koji je decenijama izložen najružnijim propagandnim lažima i najgorim neistinama”, prenela je Prosvjeta u Austriji.

Tribinu je i ovaj put vodio njen inicijator i decenijski urednik prof. Srđan Mijalković, kao i Marko Sarić, predsednik Prosvjete.


Foto: Prosvjeta Beč

„Ovo je izuzetno važna tema, koja se itekako tiče naših ljudi, kako u matici tako i u rasejanju. Mi koji živimo izvan svoje otadžbine vidimo da takva pojava ne postoji kod drugih naroda. U zapadnim zemljama se agresivne društvene manjine ne ohrabruju u širenju mržnje prema vlastitim sugrađanima i prema svojoj kulturi, što je svojstveno autošovinistima u Srbiji. Protiv toga se moramo boriti obrazovanjem i negovanjem svojih kulturnih i društvenih tekovina, a naš narod toga ima na pretek. I kulturni programi Prosvjete, kao i Prosvjetine škole jedan su vid odbrane od svake vrste šovinizma, a posebno onog usmerenog prema Srbima, ma sa koje strane dolazio”, rekao je Srđan Mijalković i dodao: „Ova kultna tribina Prosvjete – Susreti i razgovori, traje već dvanaest godina i uspešna je upravo zbog toga što se zasniva na stručnosti, iskrenosti, važnim temama i dobrim gostima, kao i našoj odličnoj publici koja nas tako dugo i radoznalo prati. Eto, upravo smo imali proslavu decenije Prosvjetinih škola, a radujemo se i ovom jubileju!”

Kako je navedeno u Prosvjeti, „razgovori o predavanju bili su zanimljivi i emotivni, a publika je goste ispratila gromkim aplauzima. Sutradan, gosti su obišli Prosvjetine škole u Beču, a najviše su bili oduševljeni najmlađim đacima – klincima iz predškolske Male pričaonice”. 

Muzički gosti ove tribine bili su članovi „Malog hora Prosvjete”.