Početna In Memoriam Sećanje na Jagodu Simović predsednicu Kola srpskih sestara iz Štutgarta

Sećanje na Jagodu Simović predsednicu Kola srpskih sestara iz Štutgarta

Članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta obeležile su minule nedelje svoju 30 po redu slavu i ujedno proslavile tri decenije postojanja. Slava je, pored lika i dela svoje zaštitnice Svete Petke bila posvećena i preminulim svim članicama, a među njima i prvoj i drugoj predsednici dr. Zorki Miljević i Jagodi Simović.
Pre dve nedelje, osnivač, urednik i novinar portala Rasejanje.info Katarina Krstić Tadić je posetila grob Jagode Simović u Srbiji, pošto nije bila u mogućnosti da prisustvuje sahrani. Tom prilikom je na njenom privatnom FB portalu napisala kratak tekst, koji, po molbi mnogih članica i prisutnih na obeležavanju slave Svete Petke u Štutgartu, prenosimo i na medijski portal. U odvojenom tekstu objavićemo i članak o dr. Zorki Miljević, sa kojom se osnivač medijskoj portala Rasejanje.info takođe lično poznavala i koju je veoma cenila i poštovala.

Draga moja Jagoda,

sada znam i gde je tvoja večna kuća i gde je tvoje rodno mesto, gde si živela kada si boravila u rodnim Rosićima…. Imala sam priliku da upoznam tvoje divne komšije i rodbinu u tvom rodnom mestu, koji su vrlo srdačno i sa puno topline govorili o tebi. Naravno uz suze, jer o takvoj osobi kao što si ti bila, može samo tako da se priča. Bili su, kao i ti, naklonjeni da pomognu, da objasne gde se nalazi tvoj grob, da bez straha otvore vrata nepoznatima pa čak, kako to i dolikuje srpskom domaćinu, da pozovu na kafu i rakiju. Sa toliko topline i tuge ispričaše koliko često si dolazila, šta si sve za njih uradila, koliko ste se međusobno poštovali i voleli i kako tuguju što si prerano otišla… Tugujemo svi mi koji smo te znali, divna Jagodo… Naša crkva u Štutgartu bez tebe deluje prilično neobično, posebno porta, tvoj glas i onaj prozor… prazno je… pa se srce steže od tuge kada se čovek vrati u realnost.

Grob Jagode Simović u rodnim Rosićima
Foto: Rasejanje.info

Nedavno je društvo Morava (iz Štutgarta) obeležilo 25 godina postojanja. Pominjana si svaki čas – što na bini (mnogo se na bini govorilo o tvojim delima), što u sali, jer je tu bilo zaista mnogo ljudi sa kojima si se družila. Beše mi zaista mnogo drago što sam sve te ljude videla – ali stalno sam tražila još jednu osobu, da joj se pohvalim, da ispričam kako se sada odvijaju stvari kod mene, u kakvom sam zanosu i kako imam utisak da više niko ne može da me zaustavi u mojim namerama. Kako sam mnogo toga prebolela i kako su mi tvoji saveti pomogli da budem sada to što jesam. U mojim vrlo teškim trenucima umela si to da osetiš i da me pozoveš, bodriš, kažeš pravu reč… i podigneš i uzdigneš… Biću iskrena, treba mi to i dalje od tebe, draga moja Jagoda…. Takve reči i takva podrška uvek prijaju i uvek su potrebne…

Divno je mesto na kome počivaš, pored svojih najdražih. Jeste bio sumrak i veoma hladan dan.. Bila sam dugo na tom mestu. U početku sam ćutala, posle sam posmatrala prirodu i uživala u njom a onda, onda sam pričala, i pričala i pričala o tebi… toliko da su osobe, koje su bile sa mnom u jednom trenutku rekle da i one imaju utisak da te poznaju… A znaš ti mene kada počnem….

Pozvana sam na slavu tvojih članica Kola srpskih sestara Sveta Petka u Štutgart. Ove godine slava obeležena u čast svih sestara i njenih predsednica. Meni je bilo teško da o tebi pričam u prošlosti… Bilo mi je zaista teško da napišem tekst, onaj In memoriram Jagoda Simović …. Znam da znaš i gde sam ga pisala… i stalno je stizala opomena da treba da ustanem sa trotoara, jeste leto, ali ne treba sedeti na betonu…ne treba toliko tugovati… A ja sam prečesto gledala spoljne zidove onog stana i prozore u kome si stanovala u Štutgartu…. u želi da ću ponovo videti ona dva divna oka… I hvala ti što su ona i dalje uz mene, kao i divne oči mojih najdražih, koji se, kao i ti rano preseliše… Volim te puno! I to baš!

Katarina Krstić-Tadić