Početna Događanja Tri decenije mira, ljubavi i sloge – u Štutgartu obeležena slava članica...

Tri decenije mira, ljubavi i sloge – u Štutgartu obeležena slava članica Kola srpskih sestara Sveta Petka

U nedelju su članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg proslavile tri decenije postojanja. Tri decenije divnog druženja, tri decenije neumorne pomoći svome narodu u matici i u rasejanju, tri decenije u službi njihove svetiteljke Svete Petke, tri decenije okupljanja svoga naroda u Štutgartu sa okolinom, tri decenije na usluzi svojoj crkvi u Štutgartu…. A sve je počelo 11. maja 1993. godine na obeležavaju 90 godina postojanja Kola srpskih sestara u Beogradu. Prva predsednica je bila popadija dr. Zorka Miljević. Vrlo brzo ovo udruženje je brojalo 80 članica, a prve najmlađe članice bile su Bojana Ninić i Jovana Jagodić, danas Serban, koje su članske karte od popadije Zorke dobile po rođenju, odmah po izlasku iz bolnice.


Foto: Rasejanje.info

Za vreme prve predsednice dr Zorke Miljević, pored organizovanja crkvenog života u kupljenom i renoviranom hramu u vlasništvu SPC u Štutgartu članice su se pretežno bavile humanitarnim radom. Mnogo pomoći su poslale na područje bivše Jugoslavije, mnogim porodicama su pomogle kako u Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj tako i u Srbiji. Neumorno su se trudile da, kao i njihova zaštitnica Sveta Petka olakšaju muke svome narodu. I u tome su, u mnogim slučajevima i uspele.

Opaka bolest odnela im je prvu predsednicu dr Zorku Miljević u njenoj 58. godini života, 2007. godine. Na mesto predsednice Kola srpskih sestara došla je Jagoda Simović, žena koja je ceo svoj život posvetila crkvi i svojoj veri. Jagoda i njene sestre su nastavile da pomažu svom narodu u Srbiji, Republici Srpskoj, Krajini, Kosovu i Metohiji. Bile su svuda prisutne gde je pomoć trebala, na svakoj liturgiji, svakom parastosu, pomenu…Ove godine u junu mesecu, opaka bolest je odnela i drugu predsednicu. Pre dve nedelje na mesto predsednice Kola srpskih sestara Sveta Petka u Štutgartu izabrana je Zora Jagodić, koja je od samog početka kao i prethodne dve predsednice bila uz svoj narod u Štutgartu sa okolinom i u svim srpskim zemljama.

Film posvećen članicama Kola srpskih sestara, rad Bojane Ninić Rakita i Jovane Serban

Jubilej članica Kola srpskih sestara Sveta Petka u Štutgartu, koji je obeležen u nedelju, bio je posvećen svima članicama, koje više nisu među nama. Pored Zorke i Jagode, odana je pošta i Suzani, Ljubinki, Gospavi, Vasiliji, Milanki, Risti i Mileni.

Slavski kolač je ove godine je prerezao i slavska obeležja osveštao protojerej Dragoslav Ćokrović. On je ujedno govorio i o kratkoj istoriji udruženja Kola srpskih sestara, o njihovoj veoma važnoj majčinskoj ulozi pri svetoj crkvi kao i o potrebi da se što više članica uključi u rad ovog udruženja. Starešina hrama Sabor Srba svetih u Štutgartu protojerej-stavrofor Borislav Simić je takođe čestitao slavu članicama udruženja i zahvalio se na kompletnom trudu, rezultatima i nesebičnoj ljubavi koje  one pružaju. Istu poruku i čestitku preneli su protojereji Stanko Rakić i Milenko Bakmaz.

Prostorije sale bile su premale za sve koji su došli da obeleže ovaj vredni jubilej. Bojana Ninić Rakita i Jovana Serban su u čast ovog jubileja pripremile kratak film o 30 godina postojanja članica Kola srpskih sestara sveta Petka kao i izložbu fotografija. Proslavu su obogatili članovi crkvenog hora Sveti knjaz Lazar tokom slavskog obreda, kao i mladi igrači društva Sloga i Morava iz Štutgarta i Srpski kulturni centar iz Sindelfingena. Danilo Jojić na gitari odsvirao je splet starogradskih i kosovskih pesama, a na harmonici se predstavio David Ljubojević. Za dobro raspoloženje bili su kao i uvek do sada zaduženi Cvele i Maki.


Foto: Rasejanje.info

Bogat slavski ručak za sve prisutne i ovoga puta je bio humanitarni. Pomoć će ovoga puta biti upućena devojčici u Republici Srpskoj, koja boluje od dijabetesa. Uz lepo druženje i divne razgovore ali i uz puno suza, ovu slavu je obeležila „Jagoda” – i dolazak sina pokojne predsednice Jagode sa kompletnom porodicom, sa njenom posebnom slikom uz slavska obeležja,  sa sitnim jagodicama na svim stolovim da podsećaju na nju. Sve sestre su na svojim keceljama nosile broš u obliku jagode a izložba fotografija je ostavljala utisak da će se iz kuhinje svaki čas pojaviti Jagoda Simović.
Divne pesme i kola prijala su svima, kao i preukusni kolači koje su vredne članice Kola srpskih sestara pripremile za sve prisutne.