Početna Događanja U Frankfurtu održano donatorsko veče za srpski hram Vaskrenja Hristova

U Frankfurtu održano donatorsko veče za srpski hram Vaskrenja Hristova

Frankfurt je minulog vikenda bio prestonica velikih događanja za Srpsku pravoslavnu crkvu u Frankfurtu. U subotu uveče u Ofehbahu kraj Frankfurta održano je  donatorsko veče „za dovršetak radova u hramu Vaskrsenja Hristovog”. Kako su istakli sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu bio je „vikend koji ćemo pamtiti”.

„Ubeđeni smo da će donatorsko veče postati uzor budućim saborovanjima. Prvi put naša crkvena opština je organizovala veče u interesantnom ambijentu i na tako visokom nivou. Sa blagoslovom episkopa Grigorija, njegovim velikim zalaganjem i sa pomoću eparhijskih službenika, dočekali smo ovo veče koje je ispunilo očekivanje”, istakli su sveštenici u Frankfurtu.


Foto: CO Frankfurt

Na donatorskoj večeri bili su prisutni eminentni predstavnici našeg naroda, domaćina naroda zemlje u kojoj živimo, kao i predstavnici drugih naroda. „Odziv je bio velik, kako je i planirano. Program lep. Srećna lica učesnika na donatorskoj večeri i poruke koje smo čuli od njih, uveravaju da je ovo bila kap koja će poslati blage talase blagodati Crkve prema svima. Prvo; članovima Crkve, te postati obrazac drugim crkvenim opštinama za ideje o razmišljanju i praksi uzvišenijih, praktičnijih i duhovno korisnijih načina organizovanja proslava Crkveno narodnog saborovanja”, istakao je protojerej-stavrofor Simon Turkić.
On je dodao da je poruka te večeri „našeg duhovnog oca episkopa Diseldorfa i Nemačke Grigorija,  poruke naših prijatelja Nemaca, uvaženih članove crkve, i učestvovali u izvođenje lepog programa. Zahvaljujemo se episkopu Grigoriju, braći sveštenicima, svim pomoćnicima, našem vernom narodu na ovoj blagoslovenoj večeri”, dodali su sveštenici u Frankfurtu. Pored protojereja-stavrofora Simona Turkića tu su i protojereji Slobodan Tijanić, Neđeljko Đokić i Aleksandar Marković.

Na ovoj donatorskoj večeri su bili između ostalih Dejan Bodiroga, Igor Savić, mnogobrojni gosti iz Trebinja, Banja Luke, Beograda…

Dan kasnije u prepunom hramu Vaskrsenja Hristovog na Galusu, vladika Grigorije je služio svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenika Marinka Rajaka iz Osnabrika, Bore Simića iz Štutgarta, Milenka Markovića iz Filingen-Šveningena, arhijerejskog namesnika Aleksandra Škorića iz Karlsruea, Siniše Vujasinovića iz Hamburga, Mladena Janjića iz Kelna, Aleksandra Perkovića iz Hanovera, Marka Radmila iz Kasela, frankfurtskih paroha (Simona Turkića, Neđeljka Đokića, Slobodana Tijanića, Aleksandra Markovića) kao i đakona Aleksandra Debeljak i parohijskog đakona.


Foto: CO Frankfurt

„U našem lepom hramu narod je pobožno učestvovao u liturgiji. Čula se samo pokoja beba, prozbe, vozglasi i pojanje hora.  U miru, otidosmo.  Beše blagosloven sastanak i rastanak”, dodao je sveštenik Simom Turkić. „A radovi u hramu i Svetosavskoj sali napreduju. Dođite da vidite prelepe i jedinstvene stasidije u našem hramu, koje se sada dovršavaju. Nastrešnica iznad predulaza u Svetosavsku salu je postavljena, radovi u sali užurbani. Sredstva sakupljena na donotorskoj večeri pomoći će da što pre dovršimo hram i ostvarujemo nove planove, uz pomoć Božiju”, istaklo je sveštenstvo CO u Frankfurtu.