Početna Događanja Članovi Prosvjete Nemačke održali sastanak u Štutgartu

Članovi Prosvjete Nemačke održali sastanak u Štutgartu

Za kratko vreme se broj članova se umnožio, od dolaska nove uprave na čelo ove organizacije, istakla predsednica Brezovac

U prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu članovi SPKD Prosvjeta u Nemačkoj minule nedelje održali su svoj sastanak. Tom prilikom je šef Predstavništva RS u Nemačkoj Mićo Ćetković razgovarao sa nedavno novoizabranom predsednicom profesorom Bogdanom Brezovac. Tokom razgovora Ćetković je novoj predsednici poželeo mnogo uspeha u budućem radu. On je izrazio uverenje da će dosadašnja dobra saradnja u mnogim oblastima biti nastavljena i u narednom periodu. Takođe Ćetković je obećao punu podršku prilikom organizovanja raznih kulturnih dešavanja koje SPKD Prosvjeta planira da realizuje u narednoj godini ali i ustupanje prostorija Predstavništva za održavanje književnih večeri i redovnih sastanaka Prosvjete.

„Osećajte se ovde kao u svojoj kući”, poručio je Ćetković i pre sastanka članova Prosvjete koji je po prvi put održan u Predstavništvu.


Foto: Prosvjeta Štutgart

Na samom sastanku predsednica Brezovac je istakla da je presrećna što su mladi ljudi prepoznali napore nove Uprave i što se članstvo od preuzimanja dužnosti umnožilo. Ističući da je ovo tek početak, ona se osvrnula i na činjenicu da se Prosvjeta Nemačka vratila pod okrilje GO SPKD Prosvjeta iz Istočnog Sarajeva uz nesebičnu pomoć i savete Prosvjete iz Beča, Banja Luke, Bijeljine i Beograda. „Osnaženi ovom podrškom ali i blagoslovom episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija, mi ćemo sve naše buduće radnje usmeriti na dobrobit našeg rasejanja kroz kulturne programe, koncerte, tribine, umetničke radionice za decu i odrasle i sl. Isto tako očekujemo i veću saradnju sa prijateljima i sponzorima Društva kao i ostalim partnerima i institucijama u matici i rasejanju”, istakla je predsednica Prosvjete Bogdana Brezovac. Ona je dodala da je takođe veoma važno „da našu kulturu, jezik i nacionalno bogatstvo predstavimo i zemlji u kojoj živimo. Jedan od vidova takvog predstavljanja je i nastup  hora dece srpske dopunske škole na Internacionalnom novogodišnjem vašaru u gradu Vajblingenu koji je Prosvjeta organizovala na poziv Veća stranaca a uz podršku koordinatora za srpsku dopunsku školu u pokrajini Baden-Virtemberga Tatjane Hot”, dodala je Brezovac.

Na sastanku je zaključeno je da je odbor SPKD Prosvjeta u Nemačkoj, iako relativno mlado udruženje pronašlo svoje mesto među srpskom dijasporom i da su mnogi prepoznali značaj postojanja jednog ovakvog udruženja kao posebnog čuvara srpskog identiteta i kulture.