Početna Događanja U Bratislavi svečano otvorena izložba Arhiva Vojvodine o stradanju Srba i Slovaka...

U Bratislavi svečano otvorena izložba Arhiva Vojvodine o stradanju Srba i Slovaka u Drugom svetskom ratu

U Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, u Slovačkoj, u petak je svečano je otvorena izložba Arhiva Vojvodine pod nazivom „Otkriveni arhivi izvan granica Slovačke: Zločini nad Srbima i Slovacima tokom Drugog svetskog rata na teritoriji AP Vojvodine”. Među mnogobrojnim posetiocima, uključujući i stručnjake iz oblasti arhivistike, bibliotekarstva, različitih naučnih disciplina i diplomatije, otvaranju su  prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Bratislavi, predstavnici Ministarstva kulture Slovačke Republike, kao i direktori i zaposleni iz partnerskih visokoobrazovnih, naučnih i  institucija kulture, kao i brojnih udruženja građana sa prostora Slovačke sa kojima Arhiv Vojvodine ima uspostavljenu saradnju, navedeno je u Arhivu Vojvodine.

„Na izložbi, organizovanoj u ekskluzivnom izložbenom prostoru Univerzitetske biblioteke Slovačke Republike u pešačkoj zoni, odnosno u istorijskom jezgru Bratislave u nekadašnjoj velelepnoj zgradi Ugarskog parlamenta, predstavljena je vredna arhivska dokumentacija koja svedoči o zajedničkom stradanju i otporu Slovaka, Srba i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata na području današnje teritorije AP Vojvodine. Najveći deo prezentovane dokumentacije koja je sastavni deo ekspozicije, čuva se u Arhivu Vojvodine i do sada nije bila poznata i prezentovana javnosti. Koncepcija izložbe je prilagođena slovačkom auditorijumu, te u tom kontekstu, slovačka javnost i građani će po prvi put imati priliku da se upoznaju sa proporcijama i karakterom stradanja pre svega Srba i Slovaka tokom Drugog svetskog rata koje su okupacione vlasti počinile nad nedužnim civilnim stanovništvom. Između ostalog, u kratkim crtama, kroz vizuelnu arhivsku građu (fotografije), prezentovani su i užasi počinjeni u sklopu sistema koncentracionog logora Jasenovac na prostoru Nezavisne Države Hrvatske, odnosno zločini počinjeni od strane genocidnog ustaškog režima. U skladu sa prethodno navedenim, slovački auditorijum po prvi put u istoriji ima priliku da se informiše na slovačkom jeziku i o zločinima počinjenim u Jasenovcu”, istaknuto je u Arhivu Vojvodine.


Foto: Arhiv Vojvodine

Izložbu je svečano otvorio direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović. Generalna direktorka Univerzitetske biblioteke Slovačke Republike, članica Svetskog upravnog odbora IFLE inž. Silvija Staselova kao i viši arhivist Aleksandar Bursać i pomoćnik direktora Arhiva Vojvodine Kristijan Obšust su govorili o ovoj izložbi, koja je koncipirana na način da ima i delimičan multimedijalni karakter. „U tom smislu, posetioci izložbe kroz prijemčiv način, imaju priliku da vide originalna svedočenja žrtava, upečatljive fotografije, plakate okupatora, kao i mape stratišta. Uz dva audio-sadržaja kao i prateću multimedijalnu internet onlajn prezentaciju, posetiocima (slovačkoj javnosti), omogućeno je da sagledaju pozadinu i istorijski kontekst same tematike izložbe”, pojašnjeno je u Arhivu Vojvodine.

U kontekstu svečanog otvaranja, ukratko je prezentovana i dvojezična (srpsko-slovačka) tematska monografija pod nazivom Zločini počinjeni nad Slovacima u toku Drugog svetskog rata na prostoru AP Vojvodine. U sklopu izložbe, predstavljen je i deo izdavačke delatnosti Arhiva Vojvodine koja se odnosi na negovanje kritičke kulture sećanja, kao i publikacije iz izdavačke delatnosti Arhiva, koje se odnose slovačku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Autori izložbe su dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, Kristijan Obšust pomoćnik direktora Arhiva, Aleksandar Bursać (viši arhivist), Ivana Petrović (arhivski savetnik) i Maja Jokmanović (konzervator).

Do 15. 12. 2023. godine izložba će moći da se pogleda, a naredne godine će biti prezentovana i u drugim gradovima Slovačke.