Početna Događanja Rođendanskim koncertom Bambi iz Beča obeležio pola veka postojanja

Rođendanskim koncertom Bambi iz Beča obeležio pola veka postojanja

Spektakularnim koncertom u prepunoj sali Das Muth, kao i svečanim prijemom u opštini članovi Kulturno sportskog društva Bambi iz Beča minulog vikenda obeležili su 50 godina postojanja. Kako je istaknuto „rođendanskim koncertom Bambi je pokazao kako treba se čuva i neguje srpska kultura i tradicija u dijaspori”

Na prijemu, u subotu, dodeljene su plakete istaknutim članovima, aktivistima i prijateljima kluba koji su svojim angažmanom doprineli i doprinose da Bambi ovako dugo postoji. Među počasnim gostima bili su Jerg Nojmajer, predstavnik gradskog parlamenta u ime Mihaela Ludviga, gradonačelnika grada Beča, predsednica Pete bečke opštine, Silvia Janković, zamenica predsednika 16. bečke opštine, Štefani Lamp, kao i predstavnici društava KUD Jedinstvo Cica Rajković, SKPD Prosvjeta potpredsednik Srđan Mijalković, Srpskog centra predsednik Milan Vidović i SKC Stevan Mokranjac, potpredsednik Saša Božinović.


Foto: KSD Bambi Beč

Na koncertu koji je, u nedelju, održan u prepunoj sali Das Muth u  Drugoj bečkoj opštini, publika je još jednom imala priliku da se uveri u kvalitet rada društva Bambi. Tokom programa nastupili su pionirski, omladinski, izvođački ansambli, Bambi plus, kao i stara generacija igrača koji su, povodom jubileja, pripremili posebnu koreografiju. Izvedene su „Igre iz Vladičinog Hana”, „Igre iz Crne Trave”, „Igre iz kosovskog Pomoravlja” i deo „Kumanovskog polja”.  Posebno za ovu priliku napravljen je spoj folklora i umetničkih igara, pa je publika imala priliku da uživa u scenskoj figuri – Carmina Burana i nastupu plesačice Biljane Novaković.

„Prepuna sala u kojoj  smo održali naš rođendanski koncert, gde se tražilo i mesto više, još jedna je potvrda kvaliteta i ugleda koji Bambi ima u srpskoj dijaspori u Austriji, ali i u Evropi. Upravo naš kvalitet rada u očuvanju i negovanju srpske tradicije i kulture, ali i sportskog duha, nas je održavao svih ovih 50 godina. Posebno smo postali prepoznatljivi po pažnji koju poklanjamo radu sa decom, kao i našim manifestacijama za najmlađe i sportskim manifestacijama. Osim toga, tu su i druge naše aktivnosti koje su izuzetno zapažene i okupljaju veliki broj posetilaca. Ono što je najvažnije, svi smo jako motivisani i nastavićemo da se trudimo i radimo, da budemo još bolji i uspešniji i da, u narednom periodu, postanemo još veća Bambi porodica”, istakao je Aleksandar Stanković, predsednik KSD Bambi iz Beča.

Sve generacije su bile na bini
Foto: KSD Bambi Beč

 „Želim da se zahvalim svim članovima, aktivistima i prijateljima na njihovom angažmanu, institucijama matice, koje uvek prepoznaju značaj postojanja našeg kluba za celu dijasporu i spremne su za saradnju, zatim institucijama Republike Austrije i grada Beča, našoj, matičnoj, 16. Bečkoj opštini i svima ostalima koji su doprineli i doprinose da naš Bambi ovako dugo postoji i kvalitetno radi”, dodao je Stanković.

Kulturno-sportsko društvo Bambi osnovano je 1973. godine sa ciljem razvoja i očuvanja kulturne i folklorne baštine Srba u Austriji i ove godine obeležava 50 godina postojanja. Društvo okuplja više od 600 članova grupisanih u nekoliko sekcija kao što su: folklorna, fudbalska, ribolovačka i muzička. Najmasovnija je folklorna sekcija, podeljena u šest uzrasnih kategorija, od najmlađeg do veteranskog sastava. Kulturno-sportsko društvo „Bambi“ je dobitnik i brojnih priznanja i pobednik na mnogobrojnim festivalima širom Evrope, kao i rado viđen gost na priredbama drugih kulturno-umetničkih društava kako u Austriji tako i u inostranstvu. Više informacija: www.ksvbambi.at.