Početna Događanja Spoji pomogao porodice Stefanović, Perić, Zdravković, Ristić, Tasić i Savić na KiM

Spoji pomogao porodice Stefanović, Perić, Zdravković, Ristić, Tasić i Savić na KiM

U okviru svoje 22. velike humanitarne akcije predstavnici Spoji iz austrijskog Inzbruka pomogli su porodice Stefanović, Perić, Zdravković, Ristić, Tasić i Savić. Prenosimo i priču članova Spoji, koji su se svojim upornim radom uspeli da bar malo olakšaju tešku situaciju pomenutih porodica.

1.) Porodica Stefanović iz Donje Gušterice kod Lipljana

Članovi porodice: Ratka (58 god.), sinovi Slobodan (34), Slaviša (32), Milan (30) i Mladen (28), kao i snaja Anđela (21). Slaviša radi u Domu kulture kao noćni čuvar i ima platu od 250 evra. Mladen radi privatno kad ima posla. Milan i Anđela rade sezonski posao u Crnoj Gori. Obrađuju 3 hektera zemlje za svoje potrebe.

Ova porodica je raseljena iz Babljaka, opština Uroševac. Živeli su kao podstanari dugo godina, te su prodali kuću koju su imali u Babljaku. Tako su kupili plac u Gušterici i napravili kuću. S obzirom na to da svi i dalje žive u jednom domaćinstvu, a jedan brat se oženio, nemaju dovoljno prostora, te im je bilo potrebno proširenje kuće.  S tim ciljem smo im obezbedili građevinski materijal u vrednosti od 2.801,94 evra.

Pri našem dolasku smo mogli da se uverimo da su planirane radove završili, te je razlika vidljiva, ali im je ipak potrebno da nastave i završe prošireni deo kuće.


Foto: Spoji Inzbruk

2.) Porodica Perić iz Prekovca kod Novog Brda

Zatim smo se uputili do Prekovca i porodice Stefana Perića. Dočekale su nas njegova supruga Marija (25) sa sinom Bogdanom (2) i majka Snežana (57), dok porodicu još čine: otac Branislav (63), brat Dušan (34), snaja Mirjana (34), bratanac Dimitrije (3) i brat Nikola (27).

Od primanja imaju Stefanovu platu od 35.000 dinara (oko 300 evra) koju zarađuje kao nastavnik u školi. Otac Branislav radi u policiji i zarađuje oko 500 evra. Obrađuju 2,5 hektara zemlje za svoje potrebe. Perići svi žive u istom domaćinstvu, a zbog nedostatka mesta Stefan je započeo gradnju svoje kuće koju nisu u stanju sami da završe.

Iz tog razloga smo Perićima obezbedili materijal za izolaciju kuće u vrednosti od 1.899,90 evra. Svi radovi su uredno privedeni kraju u šta smo mogli na licu mesta da se uverimo, a najviše nas je obradovao doček slatkog dečaka Bogdana.

Poseta farme Narodnih kuhinja u Prekovcu

Kad smo već bili u Prekovcu, naš prijatelj Miloš Maksimović iz „Majke devet Jugovića“ iskoristio je priliku kako bi nama i našim prijateljima pokazao farmu Narodnih kuhinja o kojoj isto brine naša prijateljska organizaciji kojoj pripada Miloš. Naši prijatelji iz Beča i Berlina su prvi put imali prilike da vide farmu krava, koza, konja i druge delove koji su od izuzetnog značaja pre svega za Kosovsko Pomoravlje, ali smo se i mi koji bar jednom godišnje posetimo KiM, mogli da se uverimo u ogroman napredak farme Narodnih kuhinja što nas izuzetno raduje, istovremeno znajući da je i Narodnim kuhinjama potrebna redovna pomoć i podrška kako bi održali rad u kontinuitetu, a od kojeg zavise mnoge porodice.

3.) Porodica Zdravković iz Bostana kod Novog Brda

Posle obilaska farme posetili smo porodicu Zdravković iz Bostana, koje se nalazi u blizini. Članovi porodice su Zorica (51), suprug Dragan (55), ćerke Danijela (29) i Anica (24).

Od primanja imaju Zoričinu platu od 80.000 dinara (oko 680 evra) koju zarađuje u ambulanti u Prekovcu, dok Dragan radi privatno u Beogradu kad god je to moguće. Danijela i Anica su studentkinje.

Nas je dočekala Zorica koja nam je ispričala kako im je 2002. godine ukraden traktor. Oni su počeli da renoviraju kuću na kojoj su zamenili krov, te im je za taj poduhvat bila potrebna naša pomoć. Kako nisu hteli da uzimaju majstore i izlažu se dodatnom trošku, iznajmili su skelu kako bi Dragan sam mogao da odradi izolaciju na kući. Kako to i nije baš jednostavno kada radi jedan čovek, radovi su se odužili i nisu bili u potpunosti gotovi u trenutku naše posete, ali je materijal svakako namenski iskorišćen što se da videti i na fotografijama.

Vrednost kupljenog materijala iznosio je 2.200,70 evra.

4.) Porodica Ristić iz Jasenovika kod Novog Brda

Od Bostana smo se uputili ka Jasenoviku i porodici Ristić. Otprilike polovina puta je neasfaltirana.  Dočekao nas je starešina porodice, Slaviša (49), dok porodicu još čine supruga Snežana (45), sin Nenad (24), snaja Miljana (21) i ćerka Stevana (16).

Od primanja imaju Snežaninu platu 45.000 dinara (oko 385 evra), koja radi u školi kao pomoćni radnik, kao i Slavišin minimalac od 11.000 dinara (oko 95 evra). Obrađuju 2 hektara zemlje za svoje potrebe. Oni su nedavno pre naše pomoći uspeli da odrade izolaciju na kući, a nas su zamolili za novu stolariju (prozori i vrata), pločice za hodnik, frižider i mašinu za pranje veša, što smo im obezbedili u vrednosti od 2.101,92 evra. Svu pomoć su urednu upotrebili, novu stolariju postavili, dok im je još ostalo da postave nove pločice u hodniku.

Slaviša nas je dočekao domaćinski uz domaću rakiju, a po obilasku domaćinstva nastavili smo dalje ka sledećoj porodici. Pločice čekaju još u staroj pomoćnoj kući na postavljanje.

5.) Porodica Tasić iz Boljevca kod Kosovske Kamenice

To je bila porodica Tasić iz sela Boljevce. Članovi porodice su Miloš (31), supruga Vesna (33), sinovi Andrej (4) i Filip (1), kao i majka Dobrinka (65). Miloš radi kao noćni čuvar u školi gde zarađuje 22.000 dinara (oko 190 evra). Vesna zarađuje 30.000 dinara (oko 260 evra) kao nastavnica u školi. Obrađuju 3 hektara zemlje za svoje potrebe.

Žive u staroj kući koju su malo uredili, a počeli su da prave dodatnu prostoriju kako bi mogli da se prošire. Kada smo stigli zatekli smo ih u poslu, tj. u popravljanju auta. Dočekani smo vrlo ljubazno, a najviše su nas obradovali osmesi Andreja i njegovog mlađeg brata Filipa.

Tasićima smo obezbedili materijal za izolaciju nove prostorije, kao i stolariju za istu (vrata i prozore), a za kuću koju su počeli da sređuju smo im obezbedili materijal za kupatilo koje smo tako potpuno obnovili. Vrednost pomoći je iznosila 3.000,66 evra.

Vrlo zadovoljni vidljivim rezultatom i napretkom uputili smo se ka poslednjoj porodici koju smo obuhvatili ovom humanitarnom akcijom.

6.) Porodica Savić iz Boževca kod Kosovske Kamenice

Put ka porodici Savić bio je veoma lep, ali i težak, jer je mahom neasfaltiran i uzak, ali smo zato mogli da posmatramo i uživamo u prelepim predelima naše južne pokrajine. Članovi porodice su Danijela (36), suprug Sveta (53), ćerka Dragana (16) i sin Nemanja (18).

Primaju dečiji dodatak od 6.000 dinara (oko 50 evra) i socijalnu pomoć od 9.000 dinara (oko 80 evra). Povremeno Sveta radi privatno u Beogradu kada se ukaže prilika.

Bave se stočarstvom, imaju 6 krava i obrađuju 3 hektara zemlje za svoje potrebe. Za sada žive u dve prostorije, te je potrebno da završe treću. Obezbedili smo im materijal za izolaciju kuće, kao i novu stolariju (vrata i prozore) u ukupnoj vrednosti od 3.000,40 evra.

Nas je ovom prilikom dočekala Danijela i njen dever koji im se često nađe. Ispričali su nam o teškoj situaciji u kojoj se nalaze oni i ceo naš narod na Kosovu i Metohiji. Pored svakodnevnih tenzija na političkom i međuetničkom nivou, te stalnih pritisaka koje trpi naš narod, ekonomska situacija je očajavajuća, zbog čega mladi samo čekaju trenutak da krenu na studije i upute se u Kosovsku Mitrovicu ili ka centralnoj Srbiji, a posle gde ih put nanese – često ka zapadnim zemljama…

Izvor: Spoji Inzbruk