Početna Događanja HO Spoji iz Inzbruka pomogao šest porodica na KiM u okviru svoje...

HO Spoji iz Inzbruka pomogao šest porodica na KiM u okviru svoje 22. humanitarne akcije

Još jedna lepa vest stigla je od predstavnika srpske pravoslavne organizacije iz Inzbruka u Austriji da su velikom humanitarnom akcijom koju su pokrenuli u oktobru proše godina (2022.) realizovali. „U oktobru 2022. godine pokrenuli smo novu akciju sakupljanja donacija za 22. veću humanitarnu akciju SPOJI-a za pomoć ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji. Ista je trajala do 21. decembra 2022. godine. Tada je kao cilj postavljeno da pomognemo pet (5) porodica, a procenjena vrednost humanitarne pomoći koju je bilo potrebno nabaviti bila je 14.200 evra. Na kraju smo uspeli da skupimo 16.337,44 evra, od kojih je 15.005,78 evra iskorišćeno za kupovinu krupne pomoći za šest (6) porodica, dok je 58,30 evra bilo potrebno za troškove bankovne transakcije. Putni i drugi troškovi završne posete iznosili su oko 210 evra, ali smo ovaj put pokriveni iz sopstvenih sredstava naših članova koji su krenuli na put. Ostalo je 1.279,14 evra u fondu za Kosovo i Metohiju i iskorišćeni su za druge manje akcije koje smo sproveli tokom 2023. godine na Kosovu i Metohiji”, poručili su iz ove humanitarne organizacije.

„Već 27. decembra 2022. godine smo uplatili sva potrebna sredstva na bankovni račun naših prijatelja iz Dobrotvorne organizacije Majka devet Jugovića pri Eparhiji raško-prizrenskoj. Naša braća i sestre iz Gračanice su nam i ovaj put izašli u susret i bili nam podrška u pripremi, koordinaciji i sprovođenju humanitarne akcije na terenu. Oni su već u januaru 2023. godine podigli sredstva i krenuli u nabavku pomoći koju su do februara 2023. godine isporučili porodicama koje smo obuhvatili u okviru ove humanitarne akcije”, dodali su.

Potom je usledio period u kojem su porodice isporučenu pomoć namenski upotrebljavali, a s obzirom na to da se radilo većinom o građevinskom materijalu, trebalo je nekoliko meseci da završe potrebne radove na svojim domaćinstvima. „Kao što i većina među nama zna, situacija na Kosovu i Metohiji je iz godine u godinu sve gora i gora. Skoro svakodnevno pratimo u medijima torturu nad srpskim narodom koja se vrši pred otvorenim očima takozvane međunarodne zajednice, skoro svakodnevno od naših prijatelja sa Kosova i Metohije čujemo o nekom incidentu koji se dogodio, kao i o stalnom pritisku koji se u svim sferama života vrši nad srpskim narodom, kako bi malo po malo pakovao svoje stvari i napuštao Kosovo i Metohiju i svoja vekovna ognjišta. Nažalost mnogi podlegnu pritiscima, ali je Bogu hvala daleko više onih koji su odlučni u svojoj nameri da nikad ne napuste svoju pradedovinu. Upravo takvim diskretnim herojima mi želimo da pomognemo kako bismo ih ojačali da ostanu, jer su takve porodice snažan temelj ka budućem opstanku i povratku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, naglasili su članovi Spoji.

Poseta Gazimestanu
Foto: Spoji

Svih ovih godina, kako su istakli su mogli da se uvere da i pored sve pomoći koju nabave i isporuče i koja je preko potrebna, daleko im je bitnije da na ličnom primeru osete da nisu zaboravljeni od svojih braće i sestara ma gde se oni nalazili. „Pri svakom dolasku to nam stave do znanja da im je najdraže kad ih lično obiđemo – to im pored pomoći uliva najveću nadu da se vredi boriti. To je i razlog zašto smo duže čekali sa objavom ovog završnog izveštaja sa ove akcije. Obično objavimo prvi izveštaj kada se isporuči sva pomoć, pa zatim završni posle završne kontrolne posete u okviru koje još jednom obiđemo pomognute porodice kako bismo se uverili da je pomoć verodostojno i namenski iskorišćena. Ovaj put smo sačekali završnu posetu kako bismo sve u jednom mogli da vam predstavimo”, naglasili su u Spoji.