Početna Događanja Đaci Srpske škole iz Vajblingena i Vinendena blistali na Božićnoj pijaca

Đaci Srpske škole iz Vajblingena i Vinendena blistali na Božićnoj pijaca

Na poziv Veća stranaca grada Vajblingena, na bini na centralnom trgu u okviru obeležavanja manifestacije „Međunarodni Božić” učenici Sprske dopunske škole iz Vajblingena i Vinendena izveli su dve pesme na srpskom jeziku, posvećene ovom velikom i radosnom prazniku. Nastup je organizovan na inicijativu SPKD Prosvjeta iz Štutgarta a u saradnji sa Srpskom dopunskom školom. „Upravo onako kako smo i obećali prilikom stupanja na novu dužnost u julu mesecu ove godine, da ćemo se mnogo više posvetiti radu sa decom, to obećanje smo počeli i da ispunjavamo. Organizacija nastupa dece iz Srpske dopunske skole na Internacionalnoj božićnoj pijaci u starom, prelepom delu grada Vajblingena je bila jedna od aktivnosti koja spada u ovu kategoriju”, izjavila je za medijski portal Rasejanje.info predsednica Prosvjete Bogdana Brezovac.  „U vremenu pre korone deca Srpske dopunske skole odeljenja iz Vinendena su redovno nastupala na istoj manifestaciji a na poziv Integracionog saveta grada Vajblingena, tadašnjeg Saveta stranaca”, dodala je Brezovac. Još od tada traje uspešna saradnja današnje predsednice SPKD Prosvjeta Bogdane Brezovac sa Biljanom Pavlović koja je duže od 10 godina  stalni član Integracionog saveta.

„Nakon poziva ove godine rodila se ideja da se pripremi veća grupa dece koji će kao hor nastupiti sa dve pesme tj. da se spoje dva odeljenja ovo iz Vinendena i iz Vajblingena”, dodala je predsednica, koja je povodom ovog događaja kontaktirala koordinatorku srpske škole zadužene u Nemačkoj za Bavarsku i Baden-Virtemberg Tatjanu Hot, kao i nastavnice Marijanu Todorović i Valentinu Damjanović. Nastavnice su fantastično pripremile decu za ovaj nastup.

„25-oro je izašlo na binu, onako umotani u šalove, sa kapama na glavi i zapevali su tako silno kao da su ceo život vežbali ovaj nastup. Orilo se Preko brda, preko brega… a okupljena publika se njihala u ritmu muzike. Bili su tu roditelji, bake i deke, prijatelji i drugi članovi porodice. Zajedno sa ostalim posetiocima bilo nas je vise od 100 gledalaca”, prenela je utiske Bogdana Brezovac.

„Sa prvim taktovima pesme Marijo Slavna svi smo se umirili a deca su sa bine zagrmela tako glasno da su nam svima srca bila puna topline i radosti”, dodala je Brezovac.

Po završetku pevanja učenici su bili bogato nagrađeni gromoglasnim aplauzom i glasnim povicima „bravo” ali i po nekim pozivom na bis. Kako je naglasila predsednica Prosvjete ogranka u Štutgartu za sledeću godinu će se pripremiti najmanje još jedna rezervna pesma.

Na samom početku publici se obratila učiteljica Marijana Todorović poželevši svima srećne novogodišnje i božićne praznike. Poklon bon za svako dete obezbedilo je srpsko udruženje Bratstvo iz Vajblingena a stigli su i mali slatki paketići dar grada Vajblingena kao i zahvalnica za nastup. Podršku nastupu dece Srpske skole ali i organizatorima svojim dolaskom dali su generalni konzuli Republike Srbije Dragan Dimitrijević kao i Bosne i Hercegovine Vera Sajić, kao i konzul RS Svetomir Todorović, svi iz Štutgarta. Oni su pohvalili odličnu organizaciju i izrazili želju da se slična manifestacije što pre ponovi i da se naš narod ponovo predstavi Nemcima i drugim narodima. Učenici Srpske dopunske škole su te večeri bili na ponos srpskoj zajednici i svima su pokazali da pevajući u horu mnogo lakše prebrode tremu, kada su jedni uz druge. Dočarali su jedinstveni božićni osećaj i stvorili svojim nastupom novogodišnju bajku. Zračili su onom toplom, naivnom i nevinoj dečiju radosti, da je svima bilo mnogo drago i milo da ih gledaju i slušaju.