Početna Događanja Premijera dokumentarnog filma „33 anđela” u Oslu

Premijera dokumentarnog filma „33 anđela” u Oslu

U glavnom gradu Norveške Oslu nedavno je održana inostrana premijera dokumentarno-igranog filma „33 anđela” reditelja Branka Dimovića-Dimeskog. Film je posvećen stradanju maloletnih Srba u radnim logorima u okupiranoj Norveškoj tokom Drugog svetskog rata. Reč je o prvom filmu ove vrste i sniman je na prostorima Srbije, Hrvatske i Norveške, uz podršku velikog broja institucija i pojedinaca. Takođe angažovani su istoričari i svedoci teških zločina počinjenih protiv srpske dece.

Na premijeri su, pored ambasadora Republike Srbije u Norveškoj Dragana Petrovića, govorili i Johanes Solberg, koproducent i narator u filmu; Hokon Vinje, predstavnik Ministarstva kulture Norveške i šef Službe za ratne memorijale; Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša; Bratislav Vučković, predsednik niške Opštine Palilula; i Branko Dimović Dimeski, autor projekta i direktor filma.


Foto: arhiva M. Kajganić

Projekcija je organizovana u filmskoj sali Kinoteke uz podršku Crkvene opštine Sv. Vasilije Ostroški iz Osla. Dokumentarni film „33 anđela” bi trebao ponovo da bude prikazan u Norveškoj početkom sledeće godine tokom filmskog festivala u Trondhajmu.
Među mnogobrojnim učesnicima na ovoj premijeru publici je predstavljen autor muzike, talentovani desetogodišnjak Andrej Stojanović. Andrej je poznat po mnogim delima kao i kompoziciji koji je nastala za prethodni film Branka Dimovića Dimeskog „Stradanje Srba u Karašjoku”.
Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović predala je zlatnik zamjeniku ministra u Vladi Norveške Vinju Hakonu za uspešnu saradnju.

Na ovoj uspešnoj premijeri je bilo više mladih nego starijih, istakla je Milka Kajganić, koja je zajedno sa Branko Dimovićem Dimeskim radila scenario. „Nakon premijere, suzne oči i uzdasi, poruka i savet mladih, da se istina treba videti i čuti.Zahvalni smo tom srdačnom i gostoljubivom narodu Norveške što su izlažujući svoj život potajno doturavali hranu i robu srpskoj deci logorašima pa su nam se i po neki živi vratili. Neka nam Bog blagoslovi autora i producenta filma Norvežanina Branka Dimovića Dimeskog koji je tražeći po norveškim arhivima otkrio imena i prezimena srpske dece Banije, Korduna, Like i Potkozarja. Na ovoj Nebeskoj plačionici neka uživa Božju milost za svu smirenost i trpljenje!”, dodala je Milka Kajganić.

.