Početna Informacije Božićna poslanica vladike kanadskog Mitrofana

Božićna poslanica vladike kanadskog Mitrofana

„Nijedna knjiga nije toliko potrebna današnjem čoveku kao Jevanđelje Hristovo”

Hristovo Rođenje prevazilazi i ostavlja u senci sve ono što se važno zbilo pod suncem. Nikakva bitka, nikakvo otkriće, nikakav prirodni fenomen, nijedno carstvo, vlast ili kulturno delo ne može se uporediti sa Rođenjem Sina Božjeg od Presvete Djeve Marije. Evo ispunjenja proroštva Svetog proroka Isaije koje glasi: Jer nam se rodi dijete, sin nam se dade, kojemu je vlast na ramenu, i ime će mu biti: divni, savjetnik, Bog silni, otac vječni, knez mira (Is. 9, 6).

Rodilo se na hiljade i hiljade, vladara, filosofa, naučnika, običnih ljudi. I većina njih je potpuno zaboravljena. Samo ih ima u knjigama. Ali niko nije toliko voljen, poštovan kao Isus Hristos. On pobeđuje sve zaborave. Svaki krst govori o Njemu. Nijedan život nije opisivan kao Njegov. Nijedna knjiga nije toliko potrebna današnjem čoveku kao Njegovo Jevanđelje. Nijedan lik nije toliko ikonopisan kao Njegov lik. Ali s druge strane, budimo svesni i toga, da se ni protiv koga toliko nije govorilo i ne govori, kao protiv Njega (Lk. 2, 34). Međutim, niko nije niti može da prevazići Njegov moralni i sveti život.

On se rodio da bi  pomirio čoveka sa Bogom. Reče Blaženi Avgustin: Stvaranje sveta, pokazuje veliku moć (Božju). A spasenje sveta pokazuje još veću moć. Jer stvaranjem čoveka dao mu je život. A slanjem Sina Svoga pokazao je koliko nas ljubi. Pa u prazničnoj radosti kliče: Radujte se, svete devojke: Djeva vam rodi Onoga za koga se možete udati, a da ne izgubite devojaštvo; vi koje ne možete ni začeti ni roditi, ne možete izgubiti ono što ljubite! Radujte se pravedni! Dan je rođenja Onoga koji opravdava. Radujte se nemoćni i bolesni! Dan je rođenja Spasitelja! Radujte se, sužnji! Dan je  rođenja Iskupitelja. Neka se raduju robovi! Dan je rođenja Gospoda. Neka se raduju slobodni! Dan je  rođenja Izbavitelja. Neka se raduju svi hrišćani! Dan je rođenja Hrista.