Početna Zanimljivosti Sećanje na Jovana Steriju Popovića

Sećanje na Jovana Steriju Popovića

Na današnji dan 1806. godine rođen je srpski književnik, pisac, komediograf i jedan od vodećih intelektualaca svog vremena, Jovan Sterija Popović.

Iako se smatra osnivačem srpske drame, u pisanju komedija najviše se ogledao njegov književni talenat. Neka od njegovih najpoznatijih dela su „Laža i paralaža”, prva komedija koju je napisao, zatim „Tvrdica”, „Pokondirena tikva”, „Zla žena”, „Kir Janja” i mnoga druga.

Učestvovao je i u organizovanju prvog beogradskog teatra (pozorište na Đumruku), koji je otvoren 1841. godine, izvođenjem njegove tragedije „Smrt Stefana Dečanskog”.

Posebno je bio značajan njegov napor na proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa Srbije. Na njegov preglog doneta je Uredba o zaštiti spomenika drevnosti i ovim savremenim opštim spomeničko-pravnim aktom Srbija je postavila temelje odnosa države prema nasleđu i to kao jedna od prvih država u Evropi XIX veka.

Učinio je dosta i za razvoj školstva, kao nekadašnji načelnik Ministarstva prosvete Srbije, a pokrenuo je i inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja, te 1844. godine doneo i ukaz kojim je osnovan „Muzeum serbski” u Beogradu, pa se smatra osnivačem ove ustanove.