Početna Događanja Stopama Svetog Save – sa priredbe Srpske dopunske škole u Milvokiju u...

Stopama Svetog Save – sa priredbe Srpske dopunske škole u Milvokiju u SAD

Zahvaljujući inicijativi naših građana koji su iskazali potrebu da se njihova deca obrazuju i na srpskom jeziku, 30. avgusta 2023. godine je započela realizacija obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Saveznoj državi Viskonsin. I ovu nastavu, kao i svuda širom sveta organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Srbije u Čikagu i Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom u Milvokiju. Veliku podršku u organizaciji nastave dala je i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Nastavu na srpskom jeziku u Milvokiju pohađa 168 učenika, a časove prema posebnom Programu osnovnog obrazovanja u inostranstvu realizuje redovna nastavnica Biljana Jovičić. 


Foto: Sprska škola u Milvokiju

„Poseban, simboličan dan za sve Srbe širom sveta svakako jeste Dan Svetog Save. Ove godine tradicija je još više upotpunjena zahvaljujući đacima dopunske nastave na srpskom jeziku, koji su izneli veliki deo programa”, dodala je učiteljica Jovičić.

Savindan je obeležen u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom u Milvokiju. Svečani dan započeo je Svetom liturgijom u Srpskom pravoslavnom sabornom hramu Svetog Save u Milvokiju. Liturgiju je služio vladika Longin, a nakon službe deci su podeljene brojanice.

Svetosavska akademija nastavljena je u Kulturnom centru Sveti Sava. Svečanosti su prisustvovali konzul Republike Srbije Damjan Jović, predstavnici Gradske opštine Kragujevac i mnogobrojni roditelji. Nakon pozdravnih reči oca Radomira i Serafima učenici su otpevali Svetosavsku himnu. Prisutnima se potom obratio konzul Damjan Jović pa su đaci izveli veličanstvenu priredbu.


Foto: Sprska škola u Milvokiju

„Oko 170 srpskih đaka učestvovalo je u priredbi i uz prigodan program upotpunilo ovaj poseban dan. Ređale su se recitacije Svetom Savi, Svetski čovek, Želja Svetog Save, Zavet. Posebnu draž celoj priredbi dali su dramski tekstovi Sveti Sava pomaže siromašnoj porodici i Sveti Sava i neradna žena. Učenici su bili odlični. Govorili su tečno, sa puno entuzijazma. Uz potpuni muk i pomno praćenje prisutnih, deca su ispraćena sa scene gromoglasnim aplauzom. Završni pečat dao je Folklorni ansambl Šumadija”, prenela je utiske nastavnica Biljana Jovičić.

Ona je dodala da će ovaj dan „ostati upamćen kod svih, pošto su đaci još jednom pokazali da bez obzira na ogromnu udaljenost od otadžbine, njihova želja i upornost u očuvanju srpske vere, tradicije i kulture živi i živeće.”