Početna Događanja U Predstavništvu R. Srpske u Štutgartu razgovorano o saradnji sa srpskim rasejanjem

U Predstavništvu R. Srpske u Štutgartu razgovorano o saradnji sa srpskim rasejanjem

Ministri Republike Srpske, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS Zlatan Klokić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, predsedavajuća Veća naroda R. Srpske Srebrenka Golić i potpredsednica Narodne skupštine Anja Ljubojević susreli su se nedavno u Štutgartu sa predstavnicima srpskog rasejanja u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Dvadesetak članova srpske dijaspore iz Srbije a mnogo više iz Republike Srpske otvoreno su pričali sa gostima o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku, a boljoj poslovnoj saradnji, sa povezivanju sa nemačkim partnerima, o kulturi, obrazovanju, učestvovanju na sajmovima i prezentovanju proizvoda Republike Srpske na raznim mestima po Republici Nemačkoj. Glavna veza oko svih ovih tema je Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu, koje je bilo inicijator ovoga sastanka i razgovora na čijem čelu se od samog osnivanja nalazi Mićo Ćetković.

Gosti iz Republike Srpske su se zahvalili prisutnima na srdačnom prijemu i toplim rečima su istakli da se u Štutgartu među njima uvek osećaju kao svoji i da osećaju dobrodošlicu. Takođe su istakli da je „sa takvim ljudima divno sarađivati”. Delegacija R. Srpske se zahvalila predstavnicima srpskog rasejanja što uvek pokazuju veliko razumevanje za sve probleme u kojima se Srpska nalazi zbog inostranih pritisaka i da zahvaljujući njima koji R. Sprsku i materijalno pomažu oni daju veliki doprinos njenom jačanju.


Foto: A. Đorđević /Rasejanje.info

Zlatan Klokić je naglasio da je srpska stabilna politička zajednica, veoma odgovorna prema svojoj društveno-političkoj ulozi, kako na prostorima BiH, tako i Evrope. Gosti su se složili da učestvuju u evropskoj politici i da se krajnje odgovorno ponašaju „kao jedna državna zajednica”. Zahvalili su se  predstavnicima srpskog rasejanju što uvek uz Srpku a posebno su to pokazali kada su bile elementarne nepogode, kada su pomogli svoj narod i u finansijskom i materijalnom smislu.

Novoizabrana predsednica SPKD Prosvjeta ogranka iz Štutgarta Bogdana Brezovac je predstavila plan i program ove organizacije u narednom periodu, dok je Neša Marić predstavnik kluba Karađorđević iz Rojtlingena rekao da će u saradnji sa R. Srpskoj i srpske zajednice u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg ove godine po prvi put održati velika manifestacija na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Protojerej Stanko Rakić iz Štutgarta je pohvalio srpsku zajednicu dok su predstavnici udruženja Srpski kulturni centra Sindelfingen iz Sindelfingena (Zajo Domuz i Dragan Pistora) zatim Kozare iz Štutgarta (Dragana Vukojević i Vlado Spasojević), Nove generacije iz Šorndorfa Dragan Đorđević, Miloš Vlahović iz udruženja Sveti Sava iz Gepingena, govorili o radu svojih udruženja. Generalno je istaknuto da je za mlađe generacije veoma važno pronaći novi način okupljanja pored folklora. Folklor jeste glavni faktor okupljanja mladih ali se primećuje da nije dovoljan. „Tradicija i kultura su važne ali se ne može sve svesti na folklor, nije samo folklor tradicija jednog naroda, tu su i književnost i sport i muzika… kao i sve druge potrebe mladih” istakli su sagovornici.

SKC Sindelfingen u ovom trenutku ima preko stotinu dece i nastoji da im pruže sve neophodne uslove kako bi se više družili i van folklora. Miloš Vlahović se pohvalio da je društvo Sveti Sava iz Gepingena ponovo zaživelo, da su imali odlične prostorije i da je uspeli ponovo, nakon pauze da dobiju novu (prostorije) od grada. I Dragan Đorđević je pohvalio svoje udruženje Novu generaciju, i istakao da od kada društvo postoji da po prvi put izabrana uprava koju vodi čovek poreklom iz Republike Srpske (do sada su bili samo iz Srbije). Bogdana Brezovac je govorila da će Prosvjeta da pokrene inicijativu da se srpski jezik uvede u nemački sistem u Baden-Virtembergu i da se polaže kao drugi strani jezik. To pravilo bi važilo samo za učenike koja pohađaju Srpski dopunsku školu pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Delegacija iz Republike Srpske se zahvalila Srbiji i Ministarstvu prosvete što u srpsku dopunsku školu mogu da idu i učenici koji su poreklom iz Republike Srpske. Sastanku je prisustvovao i Mirko Martinović, nekadašnji predsednik fudbalskog kluba OFK Beograd, kao i nekoliko privrednika sa ovog područja.