Početna Događanja U Slavonskom Brodu otvoren Srpski kulturni centar Branko Radičević

U Slavonskom Brodu otvoren Srpski kulturni centar Branko Radičević

Protekle nedelje, povodom 200 godina od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića, konzul žeran Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marjanović je, sa potpredsednicom Vlade Republike Hrvatske Anjom Šimpragom, predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem i gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, prisustvovao otvaranju Srpskog kulturnog centra Branko Radičević u Slavonskom Brodu.

Oni su u pozdravnim govorima istakli da je Srpski kulturni centar veliko kulturno bogatstvo, prostor u kome će srpska zajednica deliti sve ono što smatra najboljim, kako za svoje članove, tako i za svoje sugrađane i komšije, te da će to biti  mesto susreta i  saradnje svih koji žive u ovom gradu.

U kulturnom programu učestvovali su: etno grupa Pjev, polaznici modela plus iz Belog Manastira i pevačka grupa SKD Prosveta – Pododbor Slavonski Brod. Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk sa sveštenstvom osveštao je Kulturni centar i održao večernje bogosluženje. Konzul-žeran Vladimir Marjanović je sa gradonačelnikom Mirkom Dusparom i predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem razgovarao o obnovi železničke pruge Beograd-Zagreb i mogućnostima unapređenja kulturne saradnje kroz programe novootvorenog centra. Pohvalio je pronalaženje i vraćanje srpskoj zajednici reljefne ploče pesnika koja je bila uklonjena 1991. godine i ukazao na potrebu vraćanja table na rodnoj kući pesnika, preneli su predstavnici sprskog konzulata u Hrvatskoj.