Početna Događanja Udruženje Koreni proslavilo svoju slavu Vidovdan

Udruženje Koreni proslavilo svoju slavu Vidovdan

Udruženje Koreni, osnovano je prošlog leta u Novom Sadu sa ciljem da poveže maticu i rasejanje najviše kroz privrednu saradnju. Takođe ciljevi udruženja su jačanje kulturnih veza, saradnja u oblasti nauke i obrazovanja, očuvanje vere i tradicije, humanitarni rad, saradnja na polju zdravlja, sporta i rekreacije. Inicijativa je krenula od naših ljudi koji žive u zemljama regiona, a imaju ambiciju da u Srbiji ulože sopstveni kapital u otvaranje fabrika i preduzeća i zaposle ljude. Ima više podružnica u Srbiji i Republici Srpskoj.

Minulog vikenda u Sremskim Karlovcima obeležena je slava Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije Koreni. Tom prilikom je osnovan Republički savez Udruženja Koreni.

Prisutno je bilo 50-tak članova Udruženja iz Srbije, Republike Srpske i rasejanja. Republički savez Udruženja Koreni treba da objedini oko 20 do sada osnovanih odbora iz Srbije i inostranstva. Za predsednika saveza izabran je Stojan Stevanović iz Ciriha, a za potpredsednika mr Srđan Spirić. Sedište Saveza će biti u Sremskim Karlovcima, a slava Vidovdan.

„Izabrali ste lep naziv Koreni. Hristos kaže: „Ja sam koren, a vi ste loza“. Ako ne budemo pricepljeni uz taj koren, neće nam se loza primiti i rađati. Sabrani u jedan koren bićemo srećan narod. Neka vam je sretno!”, rekao je episkop sremski Vasilije učesnicima Vidovdanskog sabora. On je preneo blagoslov patrijarha srpskog Irineja i dodao: „Prvi put smo se danas u ovom svetom mestu sabrali i presekli slavski kolač u hramu Svetog Nikolaja. Čestitam vam praznik sa željom da preraste u sabranje celog srpskog naroda, kako bismo se sećali dece naše rasute širom čitavog sveta kroz molitvu. Ona nema granice, ni barikade, jer molitva Bogu najdublje proseže srpski narod” rekao je vladika Vasilije.

Razgovor u Sremskim Karlovcima
Foto: arhiva Udruženje Koreni