Početna Zanimljivosti Kalenić pijaca u vreme Drugog svetskog rata

Kalenić pijaca u vreme Drugog svetskog rata

Pogled sa „Kalenića“ ka Nevesinjskoj ulici
Foto: arhiva FB Kaldrma BGD

Društvene mreže omogućile su se da se ne samo svakodnevni događaji brzo prenose već i oni iz prošlosti. Na mnogih grupama se prenose interesantne priče uz fotografije oređenog perioda. Jedna od njih objavljena je na Fejsbuk grupi Kaldrma BGD i vezana je za gajenje povrća u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Mnogi ne znaju da je proctor danas čuvene Kalenić pijace u Beogradu u jednom trenutku bio velika zelena bašta za gajenje povrća. Priču prenosimo u celosti:

Tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, posebno od 1943. godine, zavladala je velika glad u Beogradu jer su Nemci oduzimali sve veće količine namirnica iz Srbije i odnosili ih svojoj vojsci na frontovima zbog čega nije bilo hrane za Beograđane. Zato su naredili da se na svakoj slobodnoj površini u gradu gaji sve što može da uspe, od kukuruza do luka, i da se građani tako prehranjuju. Desetine hiljada Beograđana prionulo je na povrtlarske radove ne bi li sebi i svojim porodicama ovako obezbedili način da prežive teške dane.

Po ulicama Vračara, Dedinja, Voždovca, ali i pored Save, na Adi Ciganliji, nikle su preko noći velike obradive površine i zasadi. Dve teške okupacione godine su ovako bile preživljene, sve do oslobođenja.