Početna Događanja Dečije i školske biblioteke za učenike srpskih škola u Francuskoj, Italiji i...

Dečije i školske biblioteke za učenike srpskih škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji

Povodom Nacionalnog dana knjige nastavnici Srpske dopunske škole koji predaju u Francuskoj, Italiji i Sloveniji na svojoj Fejsbuk stranici podsetili su i đake i roditelje na divne dečije biblioteke, koje učenici a i roditelji uvek mogu da posete i za svoju dušu iznajme divne knjige na srpskom jeziku, koje zaista vredi pročitati.

Dečja biblioteka u Parizu
Foto: arhiva Srpska škola FIS

Dečija biblioteka u Parizu

„Prošle školske godine je na Nacionalni dan knjige, vrednim naslovima iz dečje književnosti, koje je poslalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, rođena ideja za otvaranjem biblioteke u učionici u Kulturnom centru Srbije u Parizu“, napisano je na sajtu. Biblioteka danas ima preko 500 knjiga, koje su pored predstavnika Ministarstva donirali članovi Saveza Srba Francuske, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Crkve Svetog Save u Parizu, pisaca, udruženja i nastavnica u Pariskom regionu. Zavođenje knjiga je u toku.


Za Sloveniju poklon od 1500 udžbeničkih kompleta

Uz veliku podršku Ambasade Republike Srbije u Sloveniji tokom februara je organizovan prevoz i dodela 1500 udžbeničkih kompleta, koje je donirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. „Udžbenik, moj vodič kroz srpski jezik i otadžbinu“ naslov je kompleta, koje će đacima podeliti nastavnici i predstavnici Saveta roditelja, a u skladu sa aktuelnim merama. „Tim povodom, nastavnici su zamislili niz aktivnosti na časovima sa ciljem motivisanja učenika da prate nastavu i u vanrednim okolnostima“, stoji na sajtu Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

Poklon KC Čukarina iz Beograda đacima u Francuskoj
Foto: arhiva Srpska škola FIS

Prve male čitaonice širom istočne Francuske

Saradnja Srpske dopunske škole u Francuskoj sa Kulturnim centrom Čukarica u Beogradu u prethodnom periodu iznedrila je, pored brojnih korisnih aktivnosti, i akciju „Knjiga za druga“, koju je Centar pokrenuo sa ciljem darovanja knjiga dopunskim školama.  „Oko 500 prikupljenih knjiga biće smešteno na područje istočne Francuske. Zamisao je da se ćirilični naslovi pridruže fondovima francuskih biblioteka, blizu nastavnih mesta, kako bi učenicima i svoj drugoj deci srpskog porekla bili lako dostupni“, istaknuto je na sajtu

Uz svesrdnu pomoć konzulata Republike Srbije u Strazburu, Udruženja Francusko-srpsko prijateljstvo Belfor i kluba Nikola Tesla u Miluzu, nastavnica Marija Praizović realizuje otvaranje prvih malih biblioteka-čitaonica na ovoj razuđenoj teritoriji.

Sa otvoravanje dečije biblioteke Srpske radoznalac u SKiu
Foto: arhiva Srpska škola FIS

Dečija bibliokte Srpski radoznalac u mestu Skio u Italiji

Na severu Italije u mestu Skio prošle godine osnovana je dečija biblioteka Srpski radoznalac. Osnivanje ovog divnog dečijeg kutka pokrenula je nastavnica Dragica Doderović. Prvi darodavci veoma vrednih knjiga bili su poznati dečji pesnik Nedeljko Popadić i Milutin Živanović, vlasnik Izdavačke kuće „Srpska knjiga M“ iz Rume.  U realizaciji i popisu knjiga pomažu Marija Lazić i Lidija Mladenović, predstavnice đačkih roditelja. „Zahvaljujući udruženju Kruna, knjige su smeštene u istom prostoru gde se održava nastava na srpskom jeziku, te su dostupne deci. Biblioteka ima 1000 knjiga za decu i odrasle”, istaknuto je na FB stranici Srpska škola u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.

Prva škola biblioteka u Francuskoj osnovana je u Bondiju u Pariskom regionu

Prva školska biblioteka u Francuskoj osnovana je pre četiri godine u prostorijama Crkve Svete Petke u Bondiju u Pariskom regionu. Biblioteka, koja predstavlja legat vajara Momčila Milovanovića, broji danas 1000 knjiga srpske književnosti, istorije i kulture, a nastala je dobročinstvom porodice Milovanović.

Legat vajara Momčila Milovanovića (1921–2013) čine knjige koje je naš pokojni vajar tokom čitavog života kupovao, pokazavši besprekoran čitalački ukus. U centralnom delu Biblioteke smeštena je  umetnikova skulptura drevnog svetionika, poput onog u Aleksandriji, koja predstavlja istorijski simbol knjige i bibliotekarstva.

Zahvaljujući zalaganju Nenada Milosavljevića, širokogrudoj pomoći Crkve Svete Petke u Bondiju, dobroj volji i predanom radu đačkih porodica, stolara Slobodana Ivanovića i Milana Milojičića, koji su napravili police, biblioteka je otvorena u okviru Svetosavskih dana 2017.

Biblioteku je tada svečano otvorio dr Darko Tanasković, tadašnji ambasador Republike Srbije pri UNESKO, rekavši, između ostalog: „Knjižni fond ove biblioteke prevazilazi namenu školske biblioteke. Svaki čovek koji bi pročitao sve knjige koje se nalaze u ovoj prostorno maloj, a zapravo velikoj biblioteci, postao bi izuzetno obrazovan, bar kada je u pitanju srpska književnost i istorija“.

Od ove školske godine Biblioteka poseduje i retke knjige poznatih srpskih pisaca, sa originalnim posvetama autora, koje je darovao prof. dr Dejan Bogdanović, a na dopremanju i popisu knjiga radila je Milija Jevremović.

Spisak naslova možete pogledati na školskoj internet stranici:

http://srpskipariz.weebly.com/104110801073108310801086109…

Biblioteka je otvorena svakog radnog dana, izuzev ponedeljkom, u terminima u kojima radi crkvena prodavnica u Crkvi Svete Petke u Bondiju. Učlanjenje je besplatno, stoji na FB stranici Srpske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji.